Search by category:
Egyéb kategória

Matovič már a koalíció szétesésével fenyegetőzik

Matovič már a koalíció szétesésével fenyegetőzik
Bugár Anna
2022. 05. 11., sze – 18:23

2022. május 11., szerda – 18:35
Friss ikon
Off

Törzs

A kormánypártok már hónapok óta tárgyalnak a szociális mentőövről, melyet a rendkívüli infláció okozta drágulás kompenzálására dolgoztak ki, Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter kedden azt mondta, a szerdai kormányülésen tárgyalják meg a javaslatcsomagot, erre azonban mégsem került sor. Állítása szerint az SaS egy nappal az ülés előtt jelentette be a vétót. Veronika Remišová (Za ľudí) a tárgyalásra érkezve bírálta a koalíciós partnereit, amiért nem tartották tiszteletben a korábbi tárgyalások eredményét. „Magyarázatot fogunk követelni, ha egyszer megegyezünk valamiben, akkor annak érvényesnek kell lennie” – szögezte le Remišová, majd kritikával illette Richard Sulík (SaS) gazdasági minisztert, amiért az embereket sújtó megélhetési problémák enyhítése helyett német milliomosokat kísérget az országban. Elárulta, Sulík a versenyhivatal vezetői posztjára saját embert szeretne beültetni, amiért cserébe hajlandó lenne beleegyezni a családtámogatási intézkedések elfogadásába.

Vörös vonal

Sulík a kormányülés után kijelentette, nem értenek egyet az adóbónusz emelésével, de nem állnak a javaslat útjába, az SaS támogatása nélkül is elfogadhatják a parlamentben. Ehhez azonban az ellenzéki Hlas szavazataira is szükség lenne. A liberális párt elnöke hangsúlyozta, az adóbónusz 550 millió euróba kerülne, s a finanszírozást az önkormányzatok bevételének megrövidítésével oldanák meg. „Ezzel nem értünk egyet, de nem vétózzuk meg” – tette hozzá. Úgy véli, a javasolt adóbónusz igazságtalanul van beállítva – a szegény családoktól elvesz, a gazdagabbak pedig jól járnak. „Egy négygyermekes család, ahol csak az egyik szülő dolgozik, 80 euróval kapna többet, egy miniszter ugyanennyi gyermek után pedig 220 euróval” – figyelmeztetett. Az elképzelést támogatja, a finanszírozás módját viszont elfogadhatatlannak tartja. Emlékeztetett, a városok és önkormányzatok az elmúlt időszakban a koronavírus-járvány, a menekültek és a magas infláció miatt rendkívül nehéz helyzetbe kerültek, s a bevételkiesés még súlyosabb problémákat von maga után. Két feltétel mellett tudná elfogadni az adóemelést, az egyik az adófék jóváhagyása, ami megakadályozza az adóterhek emelkedését, a másik pedig az egyéb adók csökkentése.

A családi pótlék növelése és a szabadidős utalványok jóváhagyása Sulík szerint adóemelést, illetve új adó bevezetését jelenti, ezért a párt ebben az esetben él a vétójogával. A korábban ismertetett tervezet szerint a jelenlegi, gyermekenként 25,88 eurós családi pótlék július 1-jétől 30, 2023. január 1-jétől pedig 40 euróra emelkedne, a gyerekek szabadidős tevékenységeire pedig a jövő év elejétől 60 eurót fordítana a kormány. „Az SaS-nél két vörös vonal van. Az egyik az illegális bevándorlók, a másik az adóemelés” – mondta Sulík. „Nagyra értékelem a koalíciós partnerek, különösön Igor Matovič hozzáállását, hogy tiszteletben tartják a koalíciós szerződés által garantált vétójogunkat” – tette hozzá. Kiemelte, a vétó az SaS vezetőségének álláspontját tükrözi, de hamarosan a párt illetékes szervei is megvitatják az ügyet.

A koalíció sorsa

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő a kormányülést követően nem akart nyilatkozni az inflációs csomag elfogadásával kapcsolatban, azt azonban elárulta, nincsenek még elkésve, s azon dolgoznak, hogy az SaS tagjai is kötélnek álljanak. Hangsúlyozta, az embereket nem érdeklik a koalíciós viszályok, a miniszterelnöktől kész eredményeket várnak, ezért azon dolgozik, hogy megegyezzenek az intézkedéscsomagról. Matovič délután kijelentette, Sulík cserben hagyta a családokat és a gazdag oligarchák pártjára állt. „A gazdagok védőügyvédjei, és sugárzik belőlük, hogy antiszociálisak” – tette hozzá. A pénzügyminiszter szerint az SaS az egyeztetések során elutasította az összes alternatív megoldást az intézkedések finanszírozására. Cáfolta, hogy az adóbónusz előnytelen a rászoruló családok számára. Kiemelte, a különadó körülbelül 100, szabályozott környezetben működő céget érintene, melyeknek eleve kisebb konkurenciájuk van, és bevételük meghaladja az évi 3 millió eurót. Matovič további tárgyalásra hívta a liberális pártelnököt, ezért csak jövő héten terjeszti a kormány elé a javaslatot. Leszögezte, ha nem sikerül elfogadni a családok támogatására szánt intézkedéscsomagot, akkor a koalíció értelmét veszti. A legnagyobb kormánypárt vezetője a kormány bukásával fenyeget.

Branislav Gröhling (SaS) elmondta, a gyerekek szabadidős foglalkozására több mint félmilliárd eurót különítettek el, az iskolák valódi problémáit, mint például a tanárok béremelési igényét azonban figyelmen kívül hagyják. A tárcavezető szerint már idén több mint ezer szabad tanári állás betöltése okoz gondot az országban. Hozzátette, az iskoláknak befektetésre van szükségük, hogy az alapvető működéssel járó kiadásokat fedezni tudják. Emlékeztetett, a tanárok fizetésemelése olyan követelmény, amelyet a kormánypártok már a választás előtt megfogalmaztak, s bekerült a kormányprogramba is. Gröhling kijelentette, ha a tanárok sztrájkolni fognak, velük együtt fog tüntetni.

Matovič azt mondta, ő is csatlakozik a tüntetéshez, és az oktatási minisztériumhoz kellene felvonulni, mert Gröhling utasítja el hónapok óta a tanárok fizetésemelésére javasolt finanszírozást.

Bevezető
Pozsony |

A koalíciós pártoknak mégsem sikerült megállapodni a szociális csomagról, mellyel a magas infláció okozta negatív hatásokat szeretnék enyhíteni. Az SaS nem támogatja az adóbónusz emelését, de a vétójogot „csak” a családi pótlék összegének növelésére és a szabadidős utalványok jóváhagyására érvényesíti. Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter szerint, ha nem kap zöldet a teljes intézkedéscsomag, értelmét veszíti a koalíció.

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Bugár Anna

Read More

Post Comment