Search by category:
Egyéb kategória

Leégett a Makovecz-tervezte köbölkúti szabadtéri színpad VIDEÓVAL

Leégett a Makovecz-tervezte köbölkúti szabadtéri színpad VIDEÓVAL
Száz Ildikó
2022. 05. 13., p – 15:32

2022. május 13., péntek – 16:14
Friss ikon
Off

Törzs

Szőcs Ferencet, Köbölkút polgármesterét pénteken kora délután már nem találtuk a hivatalában, de telefonon is szófukar volt, mert még folyik a hivatalos vizsgálat.

„Elindult egy folyamat, jelenleg rendőrség vizsgálja a tűzesetet, zajlanak a kihallgatások. A szabadtéri színpadot a járványhelyzet miatt hosszú ideig nem használhattuk, az utolsó rendezvények még a koronavírus kezdete előtt valósulhattak meg. 1997-ben kolaudálták a színpadot, akkor több mint 1 millió 600 ezer korona (mintegy 50 ezer euró) értéke volt” – tájékoztatott Szőcs Ferenc. Az Ardea központban tett látogatásunk során azt tapasztaltuk, hogy porig égett az egész színpad, már csak az üszkös tartógerendákat találtuk és a díszes bejárati rész egy darabja maradt épségben a két kopjafa közelében. Akkora hő keletkezhetett, hogy a közelben lévő lámpaoszlopokon megolvadt a búra.

A nézőteret is hamu borította és a szemergő eső ellenére még mindig égett szag terjengett a levegőben. Csütörtökön egész nap nagy volt a forróság, egyelőre nem lehet tudni, mi okozta a tüzet, még az idegenkezűség gyanúját sem lehet kizárni. A közelben motocross-pálya van, az itt lakók megszokták, hogy fiatalok járnak ki nagy csapatokban a terepre. Az Ardea központ területén egy régi, annak idején a Zväzarm tulajdonában lévő épület van és egy lepusztult fürdő.

Kovács Ferenc, aki 2012-ben Csemadok-életmű díjat is kapott, Köbölkút akkori polgármestereként vette fel a kapcsolatot Makovecz Imre építésszel, aki színpadtervet készített bejárati kapuval, egyedülálló nádfedéllel.

A múlt század kilencvenes éveiben kezdték itt szervezni a Csemadok Érsekújvári Területi Választmányának dal- és táncünnepségeit, számos térségbeli hagyományőrző csoport felvonultatásával, ez a hagyomány 2014-ben ért véget.

Bevezető
Köbölkút |

Csütörtökön az esti órákban riasztották a tűzoltókat az érsekújvári járásbeli Köbölkút határában lévő Ardea üdülőközponthoz, ahol hatalmas lángok csaptak fel a nádfedeles szabadtéri színpadnál. Jelenleg rendőrök vizsgálják a tűzesetet.

Címkék

Település / hely
Köbölkút

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Száz Ildikó

Read More

Post Comment