Search by category:
Egyéb kategória

Ezeket nem javíthatjuk már otthon az autón – az új törvény már 5 hónapja hatályba lépett, mégis sokan nem tudnak róla

Ezeket nem javíthatjuk már otthon az autón – az új törvény már 5 hónapja hatályba lépett, mégis sokan nem tudnak róla
Csóka Zsófi
2022. 05. 14., szo – 10:38

2022. május 14., szombat – 11:49
Friss ikon
Off

Törzs

Idén év elején lépett hatályba a gépjárművek közúti forgalomban való üzemeltetéséről szóló törvény módosítása, amely előírja, hogy a járművezetők kizárólag független vagy felhatalmazott márkaszervizben javíttathatják meg az autójukon keletkezett károkat. Ez minden olyan M1 és N1 kategóriájú járműre vonatkozik (tehát személyautókra és teherautókra), melyet 2005. január 1-je után regisztráltak.

„Baleset vagy egyéb károsodás esetén a járműbiztonsági elemeket érintő károkat – mint amilyen a kerékfelfüggesztés, a gyűrődési zónák, a légzsákrendszerek, a kormányzás vagy a fékek – kizárólag autószervizben javíttathatjuk meg” – mutat rá Anna Gajdárová, a Generali Gépjármű-kárrendezési Főosztályának igazgatója.

Ha az autó egyik fő biztonsági alkatrésze megsérül, nem vezetheti azt. A jármű tulajdonosának 180 napja van arra, hogy a kárt felhatalmazott autószervizben kijavíttassa. A javítást követően a szerviz igazolást ír ki. A járművet csak a sikeres műszaki ellenőrzés után vezethetjük újra. Ha az autót 180 napon belül nem javíttatjuk meg, a járművet ideiglenesen vagy véglegesen törlik a nyilvántartásból.

(pluska.sk, cszs)

Bevezető

Az új törvény értelmében egyes járművön keletkezett károkat már csak szervizben javíttathatunk. Amennyiben 180 napon belül nem állítjuk helyre a kárt, nem vezethetjük az autót.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment