Search by category:
Egyéb kategória

Párkány: a Sporthotelben és magánszállásokon helyezték el a menekülteket

Párkány: a Sporthotelben és magánszállásokon helyezték el a menekülteket
Mészáros Richárd
2022. 05. 16., h – 14:04

2022. május 16., hétfő – 14:15
Friss ikon
Off

Törzs

A városi sportszervezet hoteljében összesen 18 embernek biztosítottak lakhatást, 7 felnőttnek és 11 gyermeknek, privát szálláson pedig 15 menekült tartózkodik, 8 felnőtt és 7 gyermek – közölte a legutóbbi önkormányzati ülésen Eugen Szabó polgármester. A menekültek számára hétköznap az iskolai étkezdéből hordanak ebédet, a hétvégi étkezést önerőből oldják meg. A gyerekek óvodába és iskolába is járnak, a szlovák tannyelvű alapiskolában tizennégyen tanulnak, öt diákot pedig gimnáziumba küldtek – tette hozzá a polgármester. Miroslav Chalmovský, a szlovák alapiskola igazgatóhelyettese közölte, tervezik, hogy azoknak a menekült családoknak, akiknek iskolás a gyermekük, külön szülői szövetséget alakítanának. Párkányban továbbra is tart az a közadakozás, melynek keretében a menekültek számára gyűjtenek tartós élelmiszert és higiéniai eszközöket, mindezt elsősorban a városban elszállásoltak kapják meg, a fennmaradó részt pedig a környékbeli településeken élő menekülteknek kínálják fel. A menekültek lakcímváltozásait a törvénymódosításnak köszönhetően már a városi hivatal jegyzi be, Párkány az idegenrendészeti ügyekben is segít a rászorulóknak.

Márciusra már fizetett a minisztérium

A belügyminisztérium eddig a menekültekre fordított szállásköltségeket, étkeztetési és egyéb költségeket egyelőre a márciusi hónapra térítette meg, most az áprilisi hónap költség-visszatérítése esedékes – közölte lapunkkal Gróf Andrea, a városháza pénzügyi osztályának vezetője. Az állam a privát szállásadók költségeit is a városi hivatalon keresztül utalja át, az osztályvezető tájékoztatása szerint a hivatalosan regisztrált, magán szállásadóknál tartózkodó menekültek után a márciusi hónapért már szintén fizetett az állam. A városban jelenleg összesen 35 ukrajnai menekült lakik, de ez a létszám folyamatosan változik. Április végén még 33 ember tartózkodott Párkányban, azóta plusz két személy érkezett, de van, aki már továbbutazott.

Bevezető

Párkányban összesen 35 ukrajnai menekültet szállásoltak el, a gyerekek iskoláztatása és az étkeztetés is biztosítva van.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Buchlovics Péter

Read More

Post Comment