Search by category:
Egyéb kategória

Sztrájkkészültséget hirdet a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása

Sztrájkkészültséget hirdet a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása
Mészáros Richárd
2022. 05. 18., sze – 16:23

2022. május 18., szerda – 16:25
Friss ikon
On

Törzs

A ZMOS felszólította a települési önkormányzatokat, hogy ők is tegyék meg ezt a lépést, hogy ezzel reagáljanak a pénzügyminisztérium javaslataira, de arra is, ahogyan az állam hosszú ideje viszonyul az önkormányzatokhoz. A társulás június végén elemzi a helyzetet. Ha nem lesz változás, sztrájkba lépnek – közölték szerdai rendkívüli közgyűlésük után tartott szenci sajtótájékoztatójukon a ZMOS képviselői. A megyei önkormányzatokat tömörítő SK8 támogatja a ZMOS kezdeményezését.

„A közgyűlés kötelezte a ZMOS szervezeteit a sztrájk előkészítésére. A társulás azért hirdetett sztrájkkészültséget, mert olyan dolgok történnek a pénzügyminisztériumban, amelyekkel elégedetlenek vagyunk és amelyeket elutasítunk, mert fájdalmasan érintenek bennünket” – mondta a sajtótájékoztatón Branislav Tréger, a szövetség elnöke.

A szövetség ismét felhívja a figyelmet arra, hogy a szabályok megváltoztatása miatt már jövőre bekövetkezhet az „összeomlás”. A ZMOS-t leginkább az adóbónusz és az ezzel kapcsolatos, két év alatt 618 millió euróra rúgó kiadások aggasztják, de tájékoztatása szerint gondot jelent az energiaválság, a közbeszerzésben jelentkező problémák, valamint az építőipari munkák és anyagok árának emelkedése is. Kritizálja továbbá azt a módot, ahogyan az állam viszonyul az önkormányzatokhoz, ugyanis kihagyja őket a jogalkotási folyamatokból, és „bankautomatának” használja őket. A társulás felszólította a városok és települések önkormányzatait, hogy szintén hirdessenek sztrájkkészültséget, ugyanakkor leszögezte, hogy korrekt párbeszédre fog törekedni a kormánnyal és a többi érintett intézménnyel. A parlamenthez szintén hasonló felhívást intéz, mint a kormányhoz, főleg a jogalkotási folyamatokkal és a közfinanszírozással kapcsolatban. A helyzetet június végén kiértékeli a társulás, és ha nem lesz változás, sztrájkot hirdet.

Bevezető

Csütörtökön sztrájkkészültséget hirdet a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS).

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment