Search by category:
Egyéb kategória

Májusi mammogás: a hónap menüje.RECEPTEK

Májusi mammogás: a hónap menüje.RECEPTEK
szaszifanni
2022. 05. 19., cs – 13:18

2022. május 19., csütörtök – 13:18
Friss ikon
Off

Törzs

A hónap menüje

Reteklevél-krémleves

Hozzávalók: 15 kis retek, 1 közepes burgonya, 1 közepes vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 csokor reteklevél, bors, 3 ek. olívaolaj, 8 dl alaplé, 2 tk. szójaszósz.

A hagymát és a fokhagymát felaprítjuk, és olívaolajon megdinszteljük. Közben felkockázzuk a retket (2-3 darabot tegyünk félre belőle) és a burgonyát, majd ezt is a lábasba dobjuk, s az egészet felöntjük az alaplével. A retek zöldjét jó alaposan megmossuk, s ha már megpuhultak a zöldségek, a leveshez adjuk. Ízlés szerint tehetünk bele borsot vagy szójaszószt, majd 5 perc után húzzuk le a tűzről.

Tipp: Szeleteljük fel a maradék retket, és tálalás előtt tegyük a levesbe, végül szórjunk bele valamilyen tetszőleges friss zöldséget.

Fasírt leveszöldségből

Hozzávalók: 3 nagy sárgarépa, 2 közepes fehérrépa, 1 közepes karalábé, fél közepes zeller, 1 közepes vöröshagyma, 4 közepes csiperkegomba, 1 póréhagyma, 1 fej fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 kk. só, bors, 3 csipet szerecsendió, 100 g sima liszt.

A zöldségeket megfőzzük, majd összevágjuk, egy mély tálba tesszük, az ugyancsak megfőtt hagymákat megszabadítjuk a héjuktól, és szintén a tálba tesszük. Botmixerrel pürésítjük az egészet, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a lisztet, összegyúrjuk, ha kell, még fűszerezzük. Beleforgatjuk őket a zsemlemorzsába, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és előmelegített sütőben készre sütjük.

Mézes-gyümölcsös sertéskaraj

Hozzávalók: 1 kg sertéskarajfilé, olaj, 3 körte, 3 alma, 2 ek. olaj, 5 dkg vaj, só, fehér bors, 2 ek. méz, 1 kk. őrölt fahéj, 1,5 dl száraz fehérbor.

A karajt vékonyan felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, majd kevés olajon a szeletek mindkét oldalát 1-1 percig elősütjük. Kiszedjük, tepsibe tesszük. 

A körtét és az almát cikkekre vágjuk, magházukat kivesszük. A serpenyőben (amelyben a hús sült) vajat olvasztunk, rátesszük a gyümölcsöket, és nagy lángon időnként megkeverve 4-5 percig pirítjuk. Ráöntjük a fehérbort, ízesítjük a fahéjjal és a mézzel, felforraljuk, majd az egészet ráöntjük a tepsibe tett karajra. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt összemelegítjük. Főtt rizst, burgonyapürét kínálunk mellé.

Nagy Zsófia receptje


Epres túrógombóc

Hozzávalók: 500 g túró, 4 tojás, 100 g cukor, 80 g búzadara, 80 g finomliszt, 12 nagy eper, 50 g vaj, 100 g zsemlemorzsa, 1 csipet só.

A túrót egy villával összetörjük, majd elkeverjük a tojással és a cukorral. Hozzáadjuk a darát és a lisztet, sima tésztává dolgozzuk. Letakarva, hűtőben legalább egy órát pihentetjük. A masszából nedves kézzel gombócokat formázunk úgy, hogy mindegyik közepébe egy eper kerüljön. A gombócokat fövő sós vízbe tesszük, majd lassú tűzön, éppen csak gyöngyöző vízben kb. 20 percig főzzük. A vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, majd megforgatjuk benne a leszűrt gombócokat.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/20. számában jelent meg a Vasárnapi Asztal mellékletben!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Bevezető

Virágzik az orgona, a bodza. Süt a nap, lehet ültetni a kertben. Lassan, de biztosan nyári üzemmódba kerülünk. Ez kihat az evésre, főzésre is. Kevésbé zsíros, kevésbé nehéz ételekre vágyunk ilyenkor. Jó olyasmit készíteni, ami gyorsan megvan, esetleg magunkkal tudjuk vinni a természetbe, ahol egyre több időt töltünk. Májusban már hivatalosan is szabad földre ülni, szóval indulhatnak a piknikezések, kinti főzések is. A friss zöldség- és gyümölcsválaszték látványa pedig egészen katartikus élményt nyújt ilyenkor.

Rovatoldalon kiemelt
Kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Vasárnap

Vasárnap rovat

Read More

Post Comment