Search by category:
Egyéb kategória

Matovič szerint az Európai Unió nem teszi lehetővé az üzemanyagok áfájának csökkentését

Matovič szerint az Európai Unió nem teszi lehetővé az üzemanyagok áfájának csökkentését
Kulcsár Péter
2022. 05. 23., h – 21:02

2022. május 23., hétfő – 21:04
Friss ikon
Off

Törzs

Matovič az áfacsökkentést szabályozó uniós irányelvre hivatkozott. „Kereshetik benne keresztül-kasul, az üzemanyagok áfájának csökkentése nincs benne” – mondta Matovič. Emlékeztetett az Európai Bizottság tagállamoknak írt április levelére, amely erre figyelmeztetett. Matovič szerint a Bizottság akkor az üzemanyagok áfájának lengyelországi csökkentésére reagált, de szerinte Szlovákiának illene „felnőttként viselkedni” és betartani a szabályokat.

Mivel az áfacsökkentésre nincs lehetőség, Matovič felajánlotta az SaS-nek, hogy az orosz kőolaj megadóztatásából származó bevételt az egészségügyi nővérek, az orvosok és a pedagógusok bérének emelésére használja fel. A pénzügyminisztérium számításai szerint idén körülbelül 180 millió euró folyhat be a kőolajadóból, a következő két évben pedig 300 millió. Más elemzők ettől eltérő becsléseit Matovič a Pénzpolitikai Intézet túlzott konzervativizmusával magyarázza. Az intézet szerint idén 58 millió euró folyhat be a kőolajadóból, jövőre pedig 24 millió euró.

Az SaS-től azt várja, hogy ne blokkolja a Slovnaft orosz kőolaj feldolgozásából származó nyereségének megadóztatását. Szerinte ha a parlament nem fogadja el ezt a törvény, csak júniusban nagyjából 30 millió eurótól esik el az ország. „Nagyon remélem, hogy az SaS félreteszi a haragját, beismeri a hibáját és segítő kezet nyújt az egészségügyi nővéreknek és a tanítóknak” – tette hozzá Matovič.

Az SaS visszautasította Matovič javaslatát, álláspontja szerint a nővérek, az orvosok és a pedagógusok bérére a költségvetés összeállításakor kellett volna gondolnia. „Természetesen elfogadjuk bármilyen más adó vagy áfa csökkentését is. De ha nem fogja elérni annak mértékét, ami a javaslatunkban szerepel, akkor megvétózzuk a kőolajadót” – jelentette ki Richard Sulík, az SaS elnöke. „Mi 8 százalékra akartuk csökkenteni a benzin és a gázolaj áfáját. Annak ellenére, hogy Lengyelország megtette ezt a lépést, Igor Matovič ellenzi. A koalíciós tanácson még arról is beszéltünk, hogy legalább év végéig csökkentsük az áfát, egy ilyen átmeneti időszakot el lehetne érni az EU-nál” – tette hozzá Sulík.

Bevezető
Pozsony |

Az európai uniós szabályok nem teszik lehetővé az üzemanyagok áfájának csökkentését. A pénzügyminisztérium ezért nem ért egyet az SaS javaslatával, hogy az orosz kőolaj feldolgozására kivetett különadót az üzemanyagok áfájának 20-ról 8%-ra való csökkentésére használjuk fel – jelentette ki hétfői sajtóértekezletén Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment