Search by category:
Egyéb kategória

Letaglózta a forintot a váratlan extraadó

Letaglózta a forintot a váratlan extraadó
Kulcsár Péter
2022. 05. 25., sze – 23:55

2022. május 26., csütörtök – 07:00
Friss ikon
Off

Törzs

Rezsivédelmi és honvédelmi alapot hoz létre a kormány, jelentette be Orbán Viktor a Facebookon. A kormányfő szerint ebből fizeti majd a kormány a rezsicsökkentés és honvédség megerősítésének költségeit. A bankoknak, biztosítóknak, nagy kereskedelmi láncoknak, energiaipari és kereskedő cégeknek, telekommunikációs vállalatoknak és légitársaságoknak az extraprofitjuk nagy részét ebbe a két alapba kell befizetnie. Az intézkedések két évre, 2022-re és 2023-ra szólnak. Orbán a különadókat azzal indokolta, hogy „a háború elhúzódik, a brüsszeli szankciós politika nem javul, és ez együtt drasztikus áremelkedésekhez vezet”. A válságadó befizetéséből ezúttal is kimaradnak az autóipari cégek (Mercedes, Audi, Suzuki), nincsenek benne az építőipari vállalatok sem, így a multimilliárdos Mészáros Lőrinc cégei is megússzák az új közterhet.

Az Orbán-kormány kedd éjféltől bevezette a háborús veszélyhelyzetet, ez az első intézkedés, amelyet annak apropóján meghozott.

(444, hvg, ú)

Bevezető

Zuhanni kezdett a forint Orbán Viktor kormányfőnek arra a szerda esti bejelentésére, hogy a kormány különadókat vet ki. A különadókat hivatalosan a háborúval magyarázzák, ám valójában a hatalmas költségvetési deficit, az áprilisi választás előtti túlköltekezés az oka. Az extraadók bejelentése után a forint árfolyama 3 százalékot zuhant, szerda késő este már a 395-öt ostromolta az euró árfolyama.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment