Search by category:
Egyéb kategória

Elszabadult hajóágyú

Elszabadult hajóágyú
Mészáros Richárd
2022. 05. 26., cs – 19:27

2022. május 27., péntek – 07:30
Friss ikon
Off

Törzs

Nem először teszi ezt. Jól emlékszünk arra a meghökkentő mutatványára, amikor még kormányfőként előzetes hazai egyeztetés nélkül járt Moszkvában, majd Budapesten a Szputnyik-vakcina szlovákiai behozatala ügyében. Amivel önmagát kívánta fényezni, ám ez a magánszáma végül a miniszterelnöki bukásához vezetett. Kudarcából semmit sem tanult, azóta legfeljebb a sértettség fortyog benne, amelyet egyre gyakrabban az őt menesztő Zuzana Čaputovára fröcsög ki.

Nemrég ismét kitört rajta a feltűnési viszketegség, és előrukkolt az inflációellenesnek nevezett csomagjával. Az ilyenkor szokásos törvény-előkészítő folyamatot – tárcaközi egyeztetések, hatástanulmányok – megkerülve, Eduard Heger miniszterelnök erélytelenségét kihasználva elérte, hogy tervezetét gyorsított eljárásban fogadja el a pozsonyi parlament. Úgy győzte le a segélycsomagot ellenző, legádázabb ellenfelét, Richard Sulíkot, hogy megszerezte az újfasiszta képviselők támogatását, holott egy hónapja még Ficót ostorozta, mert szerinte összeszűrte a levet Kotlebáékkal meg a Republika párt hasonszőrű alakjaival. Most meg gátlástalanul ő lépett ugyanebbe az ingoványba. Mindeközben hordószónokként harsogta, hogy aki támogatja a tervezetét, az családbarát, akik ellenzik, azok nem tartják fontosnak ezt a kis közösséget. Az OĽaNO két koalíciós partnere nem vette tudomásul számos szakértő és a liberálisok kifogásait, amelyek nem a családok támogatása ellen irányultak, hanem a tervezet súlyos hibáira mutattak rá. Többek között arra, hogy a segély nemcsak a rászorulókat támogatná, hanem a tehetősebbeket is. Ráadásul a beterjesztő nem közölte hitelt érdemlően, vajon honnan teremti elő az évi egymilliárdot meghaladó többletkiadást. Sulík sokkal észszerűbb tervezettel, a jelenlegi létminimum növelésével állt elő, csak megkésve, ezért a kabinet érdemben nem is foglalkozott javaslataival.

A pénzügyi tárca vezetője pártelnökként újabb politikai frontot akart megnyitni. A koalíciós tanácson azzal hozakodott elő, hogy ne a tévétársaságok döntsék el, kiket hívnak meg a hétvégi politikai vitaműsoraikba, hanem a legutóbbi választás eredményei alapján döntsenek a pártok képviselőinek szerepléséről. Elmeszüleményével Matovič ugyanolyan politikai merényletet követne el a sajtószabadság ellen, amilyennel egykor Mečiar, aztán Fico is próbálkozott. Alighanem az újfasiszták fentebb említett támogatásának viszonzásául így akarta elősegíteni az újfasiszták tévés szereplését. Peter Pellegrini szerint ezzel a próbálkozásával őt és pártját szeretné kiszorítani a képernyőről. Szerinte, ha a kormánypártiak velük vitatkoznak, akkor „megvert kutyaként” sompolyognak ki az adás végén a tévéstúdióból, mert mindannyiszor fejükre olvassák súlyos hibáikat, tétlenségbe torkolló marakodásaikat. Matovičnak ez a törekvése remélhetően hamvába holt ötletnek bizonyul. A segélycsomag életbe lépéséről viszont az államfő dönthet. Vagy aláírja a dokumentumot, vagy ugyan ellátja a kézjegyével, de az Alkotmánybíróságra küldi normakontrollra, vagy megvétózza és visszaküldi megfontolásra a törvényhozásba. Az első változatot kivéve, Matovič fene nagy sértődöttségében nyilván ismét undorító jelzőkkel sározza be őt. Zuzana Čaputová számol ezekkel a szitkozódásokkal, amelyek aligha befolyásolják a döntését. Ő feltehetően szem előtt tartja Jozet Lenč intelmét is, amire a szlovák kormánykoalíció egyelőre képtelen. Az ismert politológus szerint egyetlen hazai politikus sem segíti elő annyira Robert Ficóék visszatérését a leendő kormánykoalícióba, mint ámokfutásával a jelenlegi pénzügyminiszter és pártelnök.

Bevezető

Néhány napja Igor Matovič hiperaktivitása csaknem ugyanakkora teret kap a szlovákiai sajtóban, mint a mindannyiunk életét megkeserítő infláció. Vagy a putyini háború Ukrajna ellen. A szlovák pénzügyminiszter ugyanis az újabb agymenéseivel ismét amolyan elszabadult hajóágyúként minden írott és íratlan szabályt felrúg, saját céljainak valóra váltása érdekében.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Szilvássy József

Read More

Post Comment