Search by category:
Egyéb kategória

Gyimesi betiltaná a szivárványos zászló kifüggesztését a hivatalokra

Gyimesi betiltaná a szivárványos zászló kifüggesztését a hivatalokra
Mészáros Richárd
2022. 05. 28., szo – 12:54

2022. május 28., szombat – 13:15
Friss ikon
Off

Törzs

A jelek szerint Gyimesi a javaslatot saját pártkollégáival sem vitatta meg. „Meglepő volt számunkra, hiszen ez a parlamenti frakció tudta nélkül történt. Mindannyian meg vagyunk sértődve” – nyilatkozta a Denník N-nek Monika Kozelová (OĽaNO). „A klubon belül senkivel sem beszélt erről, mindannyiunkat meglepte” – tette hozzá Andrej Stančík, az OĽaNO képviselője.

Gyimesi maga is beismerte, hogy a javaslatról nem beszélt párttársainak sem. „Egyszerűen nem volt rá idő” – mondta. Állítása szerint azonban az OĽaNO frakcióelnöke, Michal Šipoš tudott róla. Šipoš ezzel szemben azt állítja, a javaslatról csak akkor szerzett tudomást, amikor azt Gyimesiék beadták.

„Gyimesi javaslatáról nem volt tudomásunk. Ezt a lépést az OĽaNO-klub szabályainak, valamint a koalíciós megállapodás megszegésének tekintjük. A klub a következő ülésén foglalkozik az üggyel” – mondta Šipoš  a Denník N-nek.

Gyimesi Tarabával közös javaslata megtiltaná, hogy a kormányzati szervek és iskolák épületeire tilos legyen kifüggeszteni a „a szexuális irányultságot hirdető mozgalmak, szervezetek, közösségek és ideológiák szimbólumait”. Ennek megszegéséért hétezer eurós büntetés járna.

Juraj Šeliga (Za ľudí) szerint a törvényjavaslat alkotmányellenes. „Ráadásul saját magukat lőtték lábon, ugyanis több dolgot terveznek betiltani, mint azt gondolták” – írta Šeliga a Facebookon közzétett bejegyzésében. A képviselő szerint a javaslatot úgy is lehet értelmezni, hogy a középületekből el kell tűnniük a kereszteknek is, hiszen a kereszténység egyik alapját a heteroszexuális kapcsolat képezi. Taraba ezzel szemben figyelmeztette Šeligát, hogy a kereszt vallási szimbólum, és nem szexuális irányultságot hirdet. „Kérem, olvassa el újra, mit írtak a javaslatban” – válaszolta Tarabának a Za ľudí képviselője.

Gyimesi „abszolút legitimnek tartja” a javaslatot, úgy véli, a szivárványos zászló nem tartozik az állami szervek épületére. Mint mondta, az azonban nem zavarja, ha valaki a saját erkélyére tűzi ki azt.

(Denník N)

Bevezető

Gyimesi György (OĽaNO) Marian Kotleba (ĽSNS) volt képviselőjével, Tomáš Tarabával (Život) közösen kidolgozott, parlament elé terjesztett javaslata saját képviselőtársait is meglepte. 

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment