Search by category:
Egyéb kategória

Brutális tömegmészárlás: 27 civilt gyilkoltak meg egyetlen éjszaka alatt

Brutális tömegmészárlás: 27 civilt gyilkoltak meg egyetlen éjszaka alatt
Kulcsár Péter
2022. 05. 29., v – 19:37

2022. május 29., vasárnap – 19:41
Friss ikon
Off

Törzs

Legalább huszonhét embert öltek meg Beu-Manyama faluban, Észak-Kivu tartomány Beni területén szombaton. A mészárlással a Szövetséges Demokratikus Erők (ADF) nevű fegyveres csoportot gyanúsítják – írta a Twitteren a Kivui Biztonsági Barométer (KST) nevű civil szervezet.

Anthony Mualushayi, a hadsereg területi szóvivője elmondta, hogy a katonák késve érkeztek, mert az ADF fegyveresei addigra bozótvágó késsel több mint tucatnyi állampolgárral végeztek.

A helyi Vöröskereszt szerint a támadásban mintegy kéttucatnyi civilt öltek meg, másokat elhurcoltak.

Pénteken Irumu területén tizenhét lefejezett holttestet találtak, feltehetően az ADF túszainak maradványait.

Észak-Kivu és Ituri tartományokban egy éve ostromállapot van, a hadsereg és a rendőrség vette át a polgári kormányzástól az irányítást, de az erőszaknak nem sikerült véget vetni.

Az ADP az Iszlám Állam közép-afrikai szárnyával (ISCAP) szövetséges fegyveres csoport, amelyet a Kongói Demokratikus Köztársaságban több ezer polgári személy lemészárlásával, Ugandában pedig dzsihadista merényletek elkövetésével vádolnak.

Macky Sall szenegáli államfő, az Afrikai Unió soros elnöke vasárnap a Kongói Demokratikus Köztársaság és Ruanda párbeszédét szorgalmazta a két ország között az M23 nevű lázadócsoport kiváltotta fokozódó feszültségek miatt.

Kongó szombaton bekérette a ruandai nagykövetet és felfüggesztette a RwandAir légitársaság kongói járatait. Kongó azzal vádolja Ruandát, hogy támogatja az ország keleti határán katonai offenzívát folytató M23 fegyveres csoportot.

Ruanda szombaton azt állította, hogy a Ruandai Demokratikus Felszabadító Erők (FDLR) nevű lázadócsoport elrabolta két járőröző katonáját, akiket Kongó keleti részében tartanak fogva. Kinshasa pedig azzal vádolja Kigalit, hogy a főként kongói tuszikat tömörítő M23 lázadószervezetet támogatja. A héten több összecsapás történt a Ruandával határos Észak-Kivu tartományban a kormányerők és az M23 fegyveresei között.

Bevezető
Beni |

Legalább huszonhét polgári személyt mészároltak le a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén fekvő Beniben szombaton hajnalban – közölték vasárnap megfigyelők és a hadsereg.

Település / hely
Beni

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment