Search by category:
Egyéb kategória

CoFoE – Stančík: Változásokra van szükség az EU kül- és védelmi politikájában

Változásokra van szükség az Európai Unió közös kül- és védelempolitikájában – véli Andrej Stančík (OĽaNO) parlamenti képviselő, a parlament külügyi bizottságának tagja. Szerinte a változtatások az ukrajnai háború miatt szükségesek. Erről az Európa jövőjéről szóló konferencia (CoFoE) kapcsán beszélt, amelynek eredményei a változás szükségességét mutatják.

Ha azt akarjuk, hogy az EU vezető szerepet töltsön be és egységes legyen, akkor egységes külpolitikára van szükség, és a jóváhagyásához elégnek kell lennie a minősített többségnek” – nyilatkozta Stančík a TASR hírügynökségnek.

A képviselő a védelem terén is az együttműködés megerősítésére szólított fel. „Úgy vélem, a célnak a közös hadsereg gondolatának kell lennie. Csak így tudunk szembenézni a 21. század fenyegetéseivel, nem maradhatunk le más hatalmak mögött. Tudom, hogy ez egy hosszú út, de jövőkép nélkül egy helyben fogunk topogni” – jegyezte meg.

A CoFoE felvetette az EU működésére vonatkozó alapszerződések felülvizsgálatának témáját is. Stančíkot különösen aggasztja Magyarország hozzáállása ezek módosításához, ami szerinte akadályozza az egységes uniós álláspont kialakítását. Ezért Stančík a kétsebességes unió lehetőségét is felvetette.

„Úgy gondolom, ha nem sikerül konszenzusra jutni, meg kell fontolnunk az úgynevezett kétsebességes EU gondolatát. Akik el akarják mélyíteni az együttműködést, azok ezt akadály nélkül megtehetik” – nyilatkozta a TASR-nek.

Read More

Post Comment