Search by category:
Egyéb kategória

Morawiecki: megengedhetetlen, hogy a lengyel igazságügyben anarchia uralkodjon el

A lengyel igazságügyi reform a független bíróságok megteremtését célozza, a szuverén államként eljáró Lengyelország nem engedi, hogy az igazságügyben anarchia uralkodjon el – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő csütörtökön az Európai Bizottság elnökével közösen tartott lengyelországi sajtóértekezleten.

A bírói fegyelmi kamara reformjához is kötött lengyel helyreállítási terv brüsszeli jóváhagyását követő, Ursula von der Leyen és Andrzej Duda lengyel elnök részvételével tartott tájékoztatón Morawiecki aláhúzta: Lengyelország az erős EU-t akarja, mely „tiszteletben tartja a szuverén tagállamok jogait”. Ebben a szellemben indították el korábban a lengyel igazságügyi reformot, amelyet – mint Morawiecki mondta – a lengyel ellenzék alaptalanul a jogállamiságot sértőnek állított be.

Varsó érdeke, hogy minden bíró „maximálisan független, elfogulatlan legyen”, a helyreállítási tervről folytatott uniós egyeztetések is erről szóltak – közölte Morawiecki, és a tagállami szuverenitásra hivatkozva aláhúzta: kormánya „semmiképpen sem engedi, hogy az igazságügyben anarchia keletkezzen”.

Read More

Post Comment