Search by category:
Egyéb kategória

Szlovákia szenvedheti meg leginkább az orosz olajembargót

Pozsony |

Szlovákia azon uniós tagállamok közé tartozik, amelyeket érzékenyen érint az EU által elfogadott, orosz olajimportra vonatkozó részleges korlátozás – jelentette be a gazdasági minisztérium.

A Slovnaft csütörtökön közölte, hogy az Oroszország elleni szankciócsomag veszélyezteti a közép-európai piac ellátását, beleértve Csehországot és Szlovákiát is.

„Tisztában vagyunk a Slovnaft által megfogalmazott aggodalmakkal, és azzal is, hogy az indukált korlátozások negatív hatása az összes tagállam közül Szlovákiában a legkifejezettebb” – közölte a gazdasági minisztérium.

A tárcánál arra számítanak, hogy Szlovákia különleges hozzáférést kap az uniós pénzforrásokhoz, szolidaritást vállalva a korábban bemutatott tervvel, amelynek célja az Európai Bizottság szerint az EU Oroszországból importált energiától való függőségének megszüntetése.

A minisztérium szerint a szankciók hatályba lépése után nyolc hónappal kezdődik a kőolaj és az olajtermékek importjára vonatkozó embargó. Szlovákia ezután tíz hónapon keresztül képes lesz a csővezetékes olajból üzemanyagot és kőolajtermékeket előállítani, és azokat Csehországba exportálni.

Összesen 18 hónap elteltével az országba csővezetéken keresztül behozott orosz nyersolaj kizárolag a hazai piacon lesz felhasználható.

(čtk, trend)

Read More

Post Comment