Search by category:
Egyéb kategória

Szlovákiának 18 hónapja van, hogy alternatívát találjon az orosz olaj helyett

Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök az információk szerint három évben próbált megegyezni.

Az orosz nyersolaj és kőolajtermékek behozatalára vonatkozó embargó csak nyolc hónappal a szankciók hatályba lépése után lesz érvényben. Ezt követően a tartályhajó-importra vonatkozó embargó lép életbe. További 10 hónapig még lehetséges lesz üzemanyagokat és kőolajtermékeket előállítani Szlovákiában a csővezetéken szállított kőolajból, valamint exportálni azokat Csehországba.

18 hónap elteltével a csővezetékes olajat csak a hazai piacra szánt üzemanyag előállítására lehet majd felhasználni – közölte a gazdasági minisztérium. „A miniszérium által javasolt hároméves átmeneti időszakot, sajnos nem sikerült érvényesíteni. A jóváhagyott változat a legenyhébb számunkra a fennmaradó lehetőségek közül. Szlovákiá képviselve a csúcstalálkozón Eduard Heger miniszterelnök tárgyalt” – közölte a gazdasági minisztérium.

A tárca ugyanakkor azt is közölte, hogy a szankciók Szlovákiára és a Slovnafttól függő régióra is hatással lesznek. A finomító csütörtökön figyelmeztetett arra, hogy technológiai okok miatt nem tudja majd pótolni a szankciók okozta üzemanyaghiányt.

Milyen nehézségek léphetnek fel? Bővebben a galériában!

Read More

Post Comment