Search by category:
Egyéb kategória

Érdekességek az almaecetről: Gátolja a DNS-károsodást

Az almaecetet széles körben alkalmazzák az élelmiszerekben. Népszerűségét leginkább azoknak a kutatásoknak köszönheti, amelyek arra engedtek következtetni, hogy előnyös hatással van a testtömeg és a zsigeri zsír felhalmozódásának szabályozására. De milyen további előnyei lehetnek?

Antioxidáns hatás: A különböző típusú ecetekben található bioaktív komponensek (pl. polifenolok, vitaminok), jelentős antioxidáns aktivitásuknak köszönhetően védelmet biztosítanak az oxidatív stressz ellen. Az almaecet más ecetekhez képest nagyobb mennyiségben tartalmaz fenolos vegyületeket, amelyek gátolják a DNS-károsodást, és védenek a szív- és érrendszeri betegségek ellen. Egy vizsgálat kimutatta, hogy az almaecetben található fenolok csökkentik a gyomor-bélrendszer gyulladását.

A vércukorszint ellenőrzése: Az ecet előnyösen hat a vércukorszintre, amit az ecetsav biztosít; ez akadályozhatja az összetett szénhidrátok teljes emésztési folyamatát azáltal, hogy vagy felgyorsítja a gyomor kiürülését, vagy növeli a szövetek glükózfelvételét, ami a vércukorszint csökkenését váltja ki. Az almaecet hatásai közé tartozik az izmok fokozott vérellátása, és a fokozott glükózfelvétel, ami arra enged következtetni, hogy javítja az inzulinrezisztenciát és enyhíti az anyagcsere- rendellenességeket.

Baktérium és víruspusztító hatás: Az almaecet többféle antimikrobiális tulajdonsággal rendelkezik, amelyeknek terápiás jelentősége van, ugyanis – többek között – képes elnyomni az E-coli baktériumok szaporodásához szükséges létfontosságú enzimeket.

Testsúly menedzsment: Az ecetsav kimutathatóan gátolja a májban a zsírszintézis folyamatát, és növeli a széklettel ürülő epesav mennyiségét. Az ecet valószínűsíthetően módosítja a zsíranyagcserét, amely kedvezően hat a testtömeg csökkenésre. Bizonyos vizsgálatok szerint az almaecet napi fogyasztása hatással lehet a koleszterin- és triglicerid- szintre, ami arra enged következtetni, hogy megelőzheti az elhízást. Ezek a hatások azonban más ecetfajtákhoz hasonlóak. Az eredmények biztatóak és ösztönzőek, de további vizsgálatokra van szükség.

Forrás: www.news-medical.net

Read More

Post Comment