Search by category:
Egyéb kategória

Összefoglaló: Andruskó saját halálfélelméről és Peter Tóthról vallott

Bazin |

Hétfőn ismét a Specializált Büntetőbíróság szenátusa elé járult Andruskó Zoltán, hogy vallomást tegyen a Kuciak-gyilkosságról, valamint az ügyészek meggyilkolásának előkészítéséről.

Andruskó immár a harmadik tárgyalási napon állt a tanúk padjára. A komáromi férfit a Kuciak-gyilkossággal kapcsolatban már jogerősen elítélték, vádalku fejében 15 évnyi szabadságvesztésre büntették az ügyben vállalt közvetítői szerepe miatt (ő volt az összekötő Alena Zsuzsová, valamint a kivégzőosztag, Miroslav Marček és Szabó Tamás között). Emellett viszont Maroš Žilinka, Daniel Lipšic és Peter Šufliarsky meggyilkolásának előkészítéséhez is köze van, de az ő ügyét külön tárgyalja a bíróság, tehát most tanúként vonult a Specializált Büntetőbíróság szenátusa elé. Andruskó azt állítja, hogy az ügyészek meggyilkolását és Kuciak kivégzését is Marián Kočner rendelte meg. Kočner közvetítője állítólag Zsuzsová volt, ő vette fel a kapcsolatot Andruskóval, és rajta keresztül juttatta el a parancsokat hozzá.

Halálfélelem

Andruskó azt állítja, csak egyszer beszélt a vállalkozóval telefonon, amikor Zsuzsová társaságában volt. Kočner azt szerette volna, ha a komáromi férfi bebiztosít számára egy strómant az egyik cégébe. Andruskó személyesen nem ismerte Kočnert, viszont halálosan rettegett tőle, miután a Kuciak-gyilkosságot követően Zsuzsován keresztül megfenyegette őt. Kočner állítólag azt üzente, ha Andruskó vallomást tesz a rendőrségen, azt ő megtudja, és akkor őt is likvidálni fogják.

„Féltem hazamenni, nem éltem családi életet, gyakran órákon át álltam parkolókban, mert attól tartottam, hogy kivégeznek. Amikor letartóztattak, először azt sem tudtam, hogy a rendőrök rúgták-e be az ajtómat, vagy valaki más jött értem

vallotta a tanú.

Elmondása szerint már hónapokkal a letartóztatása előtt is vallomást akart tenni, de a fenyegetések miatt végül nem mert elmenni a rendőrségre.

Peter Tóth szerepe

Ezt követően Andruskó a Peter Tóthttal való találkozásukról kezdett beszélni. Tóth korábban Kočner közeli szövetségese volt: ő vezette például azt a megfigyelési kommandót, amit a vállalkozó még 2017-ben több szlovákiai újságíró ellen indított. A megfigyeltek között volt Ján Kuciak is. Tóth saját bevallása szerint nem tudott arról, hogy Kočner állítólag az egyikük kivégzését tervezi, és csak később, a gyilkosság után jött rá, hogy a közeli ismerőse lehet a megrendelő. A Szlovák Titkosszolgálat (SIS) egykori ügynöke ezt követően kezdett el együttműködni a hatóságokkal. A megfigyelési botrány miatt eljárást indítottak Tóth ellen, viszont a gyilkossággal kapcsolatos ügyben nem szerepel a vádlottak között.

Ellentmondások

Andruskó a szenátus előtt azt vallotta, 2018 augusztusában, vagyis a Kuciak-gyilkosság után mintegy fél évvel személyesen is találkozott Tóthttal. A találkozóra állítólag Komáromban, Zsuzsová társaságában került sor. A tanú azt mondta, csak pár percig beszélgetett az egykori SIS-ügynökkel, aki arról biztosította őt, hogy Kočner letartóztatása nem veszélyezteti a közös üzletük kifizetését. A nagyvállalkozót akkoriban a Markíza televízió váltóbotrányával összefüggésben vették őrizetbe (azóta már jogerősen elítélték ebben az ügyben, 19 évet kapott). A közös üzlet pedig állítólag az egykori főügyészhelyettes, Peter Šufliarsky meggyilkolása lett volna, amelyhez Andruskó biztosította volna a kivégzőosztagot. Tóth korábban azt állította, hogy nem tudott semmiféle gyilkosságok megrendeléséről, viszont Andruskó szerint ez nem igaz.

„Nekem úgy tűnt, hogy mindenről tudott”

– mondta a bíróságon.

Tóth még a találkozó tényét is tagadja.

Háttéralku?

Andruskó azt állította, a rövid találkozó után nem is tudatosította, kiről volt szó, csak később, a letartóztatását követően a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) nyitrai irodájában véletlenül vette észre Tóthot az egyik nyomozó számítógépén. A nyomozó azonban azt mondta, a NAKA vezetője, Branislav Zurian nem akarja, hogy Andruskó felismerje Tóthot, majd kikapcsolta a számítógépet. Zurian volt az első, aki beszélt Tóthttal a hatóságokkal való együttműködésről.

Marek Harkabus ügyész ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, nem tud semmiféle üzletről vagy háttéralkuról a NAKA és Peter Tóth között. Elmondása szerint azért nem vádolták meg őt a Kuciak-ügyben, mert nem volt elég bizonyítékuk.

(nar, aktuality.sk, Denník N)

Read More

Post Comment