Search by category:
Egyéb kategória

Az alacsony bérek miatt nincs túl nagy érdeklődés a tanári szakma iránt

Pozsony |

Országszerte rengeteg tanárt keresnek az iskolákba. Az oktatási intézményekben jelenleg 1500 betöltetlen munkahely van, ebből 800 Pozsonyban.

Az egyik fővárosi alapiskola és óvoda igazgatónője több mint egy hónapja hirdetett meg egy álláslehetőséget, ám azóta sem jelentkezett senki.

Ha szeptemberig nem sikerül munkaerőt találnia, akkor kénytelen lesz félnapos ellátást bevezetni az óvodában.

Az igazgató tisztában van azzal, hogy miért nem reagál senki a hirdetésre: ennek oka az alacsony fizetés. Egyetemi végzettségű tanárt szeretne felvenni, ám utolsó alternatívaként azt sem zárta ki, hogy érettségi is elegendő legyen.

Ami a béreket illeti, eléggé lehangoló a helyzet: a középiskolai végzettséggel rendelkezők bruttó 800 euróból, az egyetemi diplomás tanárok pedig bruttó 1000 euróból kell, hogy gazdálkodjanak.

Több száz másik iskola is ugyanezekkel a problémákkal küzd, egészen pontosan 663 iskola és óvoda keres tanárokat Szlovákiában. Eközben a Szlovák Pedagóguskamara régóta figyelmeztet arra, hogy a korántsem vonzó fizetések miatt a fiatalok egyáltalán nem érdeklődnek a tanári állások iránt, és egyre inkább azzal szembesülnek, hogy a diplomás pedagógusok más szakmákban helyezkednek el.

„Elég gyakori, hogy a kollégák elmennek például hipermarketekbe dolgozni, ahol sokkal magasabb a fizetés” – mondta Vladimír Crmoman, a Szlovák Pedagóguskamara elnöke.

(noviny)

Read More

Post Comment