Search by category:
Egyéb kategória

Rendkívüli parlamenti ülést kezdeményezett a Smer Sulík leváltására

Pozsony |

Az ellenzéki Smer-SD csütörtökön rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezte, melyen Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter leváltását akarja elérni. A javaslathoz a Smer képviselőin kívül csatlakozott Tomáš Taraba, Štefan Kuffa és Filip Kuffa (mindannyian függetlenek). A házelnöknek hét napon belül kell összehívnia a rendkívüli ülést.

A Smer indoklása szerint Sulík nem dolgozott ki javaslatokat az energia és az üzemanyagok drágulásának ellensúlyozására. Tétlenségének következtében megállíthatatlanul emelkednek az árak, aminek súlyos következményei vannak a lakosság életszínvonalára.

„A döntő ok a javaslat benyújtására azonban a szlovák nemzetgazdasági érdekek teljes ignorálása volt az Európai Tanács ülésén, ahol a tagállamok vezetői újabb szankciókat fogadtak el Oroszország ellen, egyebek mellett az orosz kőolaj behozatalával és feldolgozásával kapcsolatban” – áll a javaslat indoklásában. A rendkívüli ülés kezdeményezői szerint a szankciók jelentős mértékben ártanak Szlovákiának, az ország lakosságának és a vállalkozói szférának, és magának Oroszországnak.

Sulík a héten védte saját eljárását a szankciókról szóló tárgyalásokon. Bár az EU engedélyezte az orosz kőolaj csővezetékes szállítását, a Slovnaft kőolaj-finomítónak gondjai lesznek, mert nem exportálhat az EU-tagállamokba orosz kőolajból készült üzemanyagokat. Emiatt várhatóan a technológiai minimum alá kell csökkentenie a termelését. Sulík azt állítja, hogy ezekről a problémákról tájékoztatta a brüsszeli uniós csúcs előtt Eduard Heger (OĽaNO) kormányfőt.

Read More

Post Comment