Search by category:
Egyéb kategória

Tizenhat kilométert úszott láb nélkül Rocky Tomi, az épek nem bírták (GALÉRIA)

NOVÉ KOŠARISKÁ |

 Leúszta élete eddigi legtekintélyesebb távját a láb nélküli győri úszó, és sok ép versenyzőt hagyott le az elért eredménnyel. Patkás Rocky Tomi két etapban – plusz egy frissítéssel – 16 kilométert tett meg a szlovákiai Nové Košariská tavában tartott 24 órás maratoni versenyen.

Egyre nagyobb távokat és nehézségeket győzött le 8 év alatt a győri parasport nagykövete, Patkás Tomi Rocky, aki augusztus végén az óceánt szeretné meghódítani. Eddig minden célt elért, amit maga elé tűzött, de azt még egy évvel ezelőtt sem gondolta volna, hogy annyira fel tudja hozni erőlétét, tudását és technikáját, hogy 2022-ben az épek között a középmezőnyben ér célba az egyetlen paraúszóként, 16 kilométer leúszásával. 

A 24-Hodinovka elnevezésű verseny „egy 22 °c fokos gyönyörű, tiszta vizű, halaktól hemzsegő pályát kínált az úszók számára” – számolt be Facebook-oldalán a sportoló, aki az Új Szó Nálunk megkeresésére elmesélte szlovákiai élményét. 

– Ezerkétszáz méteres köröket kellett megtenni, és az edzőmmel, Rajos Istvánnal abban állapodtunk meg, hogy összesen tizenhárom kört úszom a két nap alatt, és az első nap tudom le a táv nagyobb részét. Lehetett volna úszni éjszaka is a még jobb eredmény érdekében, de abban maradtunk, hogy én ezt kihagyom, mert a bejutás és kijutás a köves terepen számomra így is igen nehéz volt – meséli Tomi Rocky. 

Magyarország egyetlen nyíltvízi paraúszója egyébként hasonló okból még azt az engedményt sem adhatta meg magának, hogy a körök között többször megálljon felfrissülni, mindössze egyszer tartott szusszanásnyi pihenőt. 

– Ki lehetett volna menni többször, mert az ember a lecsippantja az óráját kapunál, s a – pihenés alatt szünetel a számláló. De én ezt nem tehettem, mert sokkal nehezebb a kijutás és bejutás – mondja a győri sportoló, aki annak ellenére, hogy egyedüli paraúszóként versenyzett, hetedik lett 13 egyéni versenyző között. A győztes 40 kilométert vállalt. 

Tomi szerint ő is nyugodtan tudott volna még úszni, ha ezt a célt tűzik ki. De az is igaz, hogy ezúttal már fájlalta a vállát az utolsó köröknél, mert ennyit még soha nem úszott 24 óra alatt. 

– Csodálatos volt vállalni és teljesíteni ezt a kihívást, még edzésen sem tettem meg ekkora távolságot, egyedül Kunszigeten úsztam 14 kilométert, de ott a folyóvíz sodrása besegített. A huszonkét fok – mivel sokat edzek hideg vízben – nekem ideális, sőt, a tizennyolc-huszonkettő közötti hőmérséklet a kedvencem – vallja Rocky, akinek maratoni teljesítményét hatalmas ovációval jutalmazták Szlovákiában. 

– Amikor bemondták a nevemet és azt, hogy ”paraúszó”, felhangzott  taps, de udvarias taps volt, nyilván azt gondolta  a közönség, hogy egy-két kilométert megtett a szegény versenyző. Amikor elhangzott az eredmény is, lefagytak az arcok. Nagyon örülök, hogy ezt megcsinálhattuk Istvánnal. 

Tomi Rocky tavasszal már úszott Porecnél a tengerben – ezt mi is megírtuk, s az igazi nagy dobás San Francisco lesz, ahol nekivág a győri sportnagykövet az Alcatraz-úszásnak. Augusztus végén utazik edzőjével az USÁ-ba, mivel a támogatásoknak köszönhetően nevezhetett az óceánúszásra.  

Akik követik a hajdan balesetben megsérült paraúszó történetét, tudják, hogy a Balatonban, majd a Rábában, a Dunában úszva szerzett hírnevet, s azóta megfordult a Fertő-tó után többek között az Adrián, a Wörthi tóban és a Boszporusz alatt, két földrész közt. A San Franciscó-i Alcatraz-verseny viszont nagyobb kihívást rejt, mint bármi, amivel eddig dolga volt. Három kilométert kell megtenni, persze számára már nem ez a kihívás, hanem a terep: amatőröknek nem is ajánlják, mert másfél órát kell kibírni a tizenöt-tizenhat fokban és durva áramlatok várják az úszót. A cápákról nem is szólva. 

Patkás Tamás 23 évesen vesztette el lábát, 20 évvel később, 2014-ben megtanult láb nélkül egyensúlyban maradni és egyre keményebb távokat megtenni a vízen. Mint mondja: idén mindent az Alcatraz alá rendeltek edzőjével, de Szlovákia már nemcsak edzés volt, hanem a gyümölcs learatása, mert soha nem látott formájával vág neki a nyárnak az 51 éves paraúszó. 

Read More

Post Comment