Search by category:
Egyéb kategória

Szlovákia újabb haditechnikát szállíthat Ukrajnának

Berlin |

Szlovákia újabb haditechnikát szállíthat Ukrajnának, Németország ezért cserébe modern légvédelmi rendszert biztosít az országnak, emellett megerősítené katonai jelenlétét is – tájékoztatott erről Olaf Scholz német kancellár és Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő közös sajtótájékoztatóján, Berlinben.

Szlovákia Ukrajnának nyújtott újabb segítségéről jelenleg is folynak a tárgyalások a német féllel, a két kormányfő azonban egyelőre nem közölt bővebb információt.

„Németország meg akarja védeni a NATO-t, ezért igyekszik jelen lenni a keleti részén is” – jelentette ki Scholz.

A német kancellár elmondta, a Németországból Szlovákiába szállított Patriot légvédelmi rendszer egészen addig az ország rendelkezésére áll, amíg arra szükség van. Heger háláját fejezte ki Németországnak, amiért biztosítják Szlovákia védelmét.

Heger és Scholz emellett a cseppfolyósított gáz szállítására szolgáló új LNG-terminálok kiépítéséről is tárgyalt. Heger ezzel kapcsolatban megjegyezte, Szlovákia nem rendelkezik tengerparttal, ezért a gázszállításhoz más országokkal is együtt kell működnie. „Segíteni akarunk az olyan országoknak, amelyek nem rendelkeznek tengerrel, mint például Szlovákia is” – fűzte hozzá Scholz.

Egyetértettek abban, Szlovákia és Németország is támogatja Ukrajna Európai Unióhoz való csatlakozását.

Read More

Post Comment