Search by category:
Egyéb kategória

A lengyel kormány korlátozná a szén árát a kisfogyasztók számára

A kisfogyasztói szénárak csökkentését célzó tervezetet fogadott el keddi ülésén a lengyel kormány – közölte sajtóértekezletén Anna Moskwa klímaügyi és környezetvédelmi miniszter.

A parlamentbe benyújtandó tervezet szerint a tüzelőanyag tavalyi átlagárának szintjén, tonnánkénti bruttó 996 zlotyban szabnák meg az ársapkát azon szénkereskedő cégek esetében, amelyek a készülő programba regisztrálnak. Egyúttal a programban részt vevő cégek tonnánként mintegy 750 zloty állami támogatást kapnának.

A projekt a szénnel tüzelő egyéni fogyasztók, lakóközösségek támogatását célozza, minden háztartás évente 3 tonna szenet szerezhet be a szabályozott áron.

A CBOS lengyel állami közvélemény-kutató tavalyi adatai szerint a lengyelországi háztartások mintegy 50 százalékában fűtenek szénnel.     

Lengyelország évente több mint 44 millió tonna szenet termel ki, a kisfogyasztói szükségleteket azonban nagyrészt külföldi forrásokból fedezik. Tavaly 8 millió tonna, főként a háztartások fűtésére szánt szenet importáltak Oroszországból.

Az Európai Bizottság lengyel kezdeményezésre szénemberagót vetett ki Moszkvával szemben az április elején elfogadott szankciócsomagban, Varsó pedig az április közepén elfogadott törvényben tiltotta meg az orosz szénimportot.

A már tavaly óta növekedő lengyelországi szénárak ezt követően tovább emelkedtek, az utóbbi hetekben akadozott a háztartásoknak szánt szénkereskedelem is.

A kormány ausztráliai, dél-afrikai, kolumbiai, indonéziai és amerikai importtal szeretné kiegészíteni a szénpiacon keletkezett hiányt, és tervezi az ukrajnai háború előtt fokozatosan leálló hazai szénkitermelés újbóli növelését is.

Read More

Post Comment