Search by category:
Egyéb kategória

CoFoE – Klus: Az alapszerződések módosítása nem lehet öncélú

Szlovákia nem ellenzi az Európai Unió (EU) működését szabályozó alapszerződések felülvizsgálatáról szóló vitát, de tisztázni kell, hogy ez milyen előnyökkel járna, és hogy van-e politikai konszenzus ebben a kérdésben. A szerződések meg-nyitása és módosítása nem lehet öncélú – nyilatkozta Martin Klus (SaS), a külügyminisztérium államtitkára. Az Európa jövőjéről szóló konferencián (CoFoE) vetődött fel az alapszerződések megnyitásának kérdése.

Klus rámutat, hogy az egyes tagállamokban jelentősen eltérnek a vélemények arról, hogy milyen változtatásokra lenne szükség, és hogy van-e értelme megnyitni a szerződéseket. „Úgy vélem, a polgárok számos kulcsfontosságú javaslata és kérése teljesíthető a meglevő szerződéses keretek keretében, és nem lenne jó, ha évekig tartó vitákat folytatnánk olyan témákról, amelyekben lehetetlen rövid idő alatt kompromisszumra jutni. A világjárvány és az ukrajnai agresszió is megmutatta, hogy az EU-nak megvannak a hatáskörei és a kapacitása ahhoz, hogy gyors és hatékony megoldásokat találjon az aktuális mandátumán belül” – hangsúlyozta.

Úgy véli, a polgárok ajánlásainak és javaslatainak végrehajtására a meglevő szerződések keretében kell megoldásokat keresni. „Szlovákia nem ellenzi a szerződések felülvizsgálatának megvitatását, de előbb tisztázni kell, hogy a szerződésmódosítások milyen konkrét előnyökkel járnának a lakosság számára, és hogy van-e politikai konszenzus ezekkel kapcsolatban. Erről az elkövetkező hetekben, hónapokban fogunk egyeztetni” – mondta. Klus figyelmeztetett, hogy a szerződések megnyitása és módosítása buktatókkal járhat. „Különösen ezekben a nehéz időkben nem lehet célja senkinek, hogy például az uniós intézmények között összeütközés alakuljon ki a hatáskörök területén, mert ez gyengítheti az Unió fejlődését” – tette hozzá.

Klus emlékeztet arra, hogy 13 tagállam nem támogatja a szerződésmódosításokat, ezért az első kérdés az, hogy egyáltalán megnyitják-e a szerződéseket. „Ha megváltozna is az álláspontjuk, mindenáron el kell kerülnünk egy hosszúra nyúló, nehéz és önsorsrontó folyamatot. Nem szabad elfelejteni, hogy például a Lisszaboni Szerződés kidolgozása több évet vett igénybe, és még évekig tartott a bonyolult ratifikációs folyamat. Mindenesetre az ukrajnai konfliktus, valamint a világjárvány okozta válság megmutatta, hogy az EU képes hatékony megoldásokat találni, és viszonylag gyorsan, egységesen cselekedni, ami optimizmussal tölt el” – jegyezte

Klus hangsúlyozta, hogy Szlovákiának megvannak az elképzelései, és ezek védelmében megpróbál konstruktívan részt venni a folyamatban, és általánosan elfogadható kompromisszumot keresni.

Read More

Post Comment