Search by category:
Egyéb kategória

Hol találjuk a legtöbb hazai élelmiszert?

Pozsony |

Idén nagyjából 1 százalékponttal, 42,3 százalékra nőtt a hazai élelmiszerek aránya a szlovákiai üzletekben – derül ki a Go4Insight piackutató ügynökség Szlovák Élelmiszeripari Kamara (PKS) megrendelésére készült felméréséből. Hol találjuk a legtöbb hazai terméket?

A Szlovák Élelmiszeripari Kamara több mint tíz éve figyeli a hazai élelmiszerek arányát a szlovákiai boltok polcain. A felmérés eredményei szerint a hazai termékek aránya idén elérte a 42,3 százalékot, ami éves szinten 0,9 százalékpontos növekedést jelent. A 2011 óta tartó hosszú távú mérések azt mutatják, hogy a szlovákiai élelmiszerek aránya 2017-ig tartósan csökkent, a 2011-es 50-ről egészen 37,2 százalékig, és csak 2018-tól kezdett el újra növekedni.

„A jó hír, hogy az üzletek polcaira kihelyezett szlovákiai termékek aránya már az ötödik egymást követő évben folyamatosan nő”

– mondta el Daniel Poturnay, a Szlovák Élelmiszeripari Kamara elnöke.

A legtöbb hazai élelmiszert már hagyományosan a Coop Jednota kínálja, ahol ezek aránya eléri az 55,2 százalékot. A sorban a Fresh (50,4%), a CBA (49,5%), a Kaufland (43,2%), a Terno (42,9%), a Tesco (42,5%) és a Billa (42,1%) következik. A legkevesebb szlovákiai termék a Lidl áruházláncban található, csupán 32,6%. A tavalyi évhez képest azonban csak a Lidl esetében mértek – nagyjából 5 százalékpontos – javulást. „Rendkívül csalódottak vagyunk amiatt, hogy a legtöbb üzletlánc évek óta nem képes növelni a szlovákiai termékek arányát a polcain. A hazai termékek arányának az utóbbi években mért növekedése szinte kizárólag a Lidlnek köszönhető, amely azonban még így is messze elmarad a többi üzletlánctól” – figyelmeztet Poturnay.

Látványos különbségek vannak az egyes termékek és régiók között is. A legtöbb hazai termék a tej (73%), a víz és ásványvíz (64%), a bor, a sör és tejtermékek (52%) kategóriában található. Az étolajnak ugyanakkor csak a 12, az édességeknek a 13, a konzervált élelmiszereknek pedig a 19 százaléka hazai. „Az egyes élelmiszer-kategóriák közül már régebben az alacsony hozzáadott értékű termékek esetében magasabb a hazai élelmiszerek aránya. Ez is azt bizonyítja, hogy nagy szükség lenne az élelmiszeripari beruházások támogatására” – tette hozzá Branislav Cvik, a PKS igazgatótanácsi tagja.

A boltok polcain Besztercebánya megyében (48%) a legmagasabb a szlovákiai élelmiszerek aránya, amit Eperjes (47%), Zsolna (46%), Kassa (43%), Nyitra (42%), Trencsén (40%), Pozsony (36%) és Nagyszombat megye (35%) követ. „Nagy általánosságban elmondható, hogy míg a sűrűn lakott régiókban, ahol több a diszkont és hipermarket, kevesebb a hazai élelmiszerek aránya, azokban a vidéki régiókban, ahol a hazai kiskereskedelmi láncok nagyobb arányban vannak jelen, a szlovákiai élelmiszerek aránya is magasabb” – állítja Cvik.

Read More

Post Comment