Search by category:
Egyéb kategória

Nyári táborok gyerekeknek

Közeledik a nyári szünet, ami főleg az alsó tagozatosok szülei számára okoz némi fejtörést: ki és mikor tud vigyázni a gyerekre? Pszichológusok szerint a nyári tábor jó megoldás lehet.

A koronavírus-járvány az idei tanévre is rányomta a bélyegét, de már nem akkora mértékben, mint egy évvel korábban. A legtöbben rendesen jártak iskolába, az idén ismét voltak versenyek, kirándulások, különféle rendezvények, bár a pszichológusok szerint a korábbi bezártság, elszigeteltség és a hosszú távoktatás negatív következményeit még nem sikerült felszámolni. A gyerekeknek különösen ajánlják, hogy minél több időt töltsenek kortárs közösségekben, ezért a vakáció alatt jó megoldás lehet egy-két nyári tábor. Így nemcsak a gyermekek felügyeletét oldjuk meg, hanem új élményekkel gazdagíthatjuk őket, önállóbbá válhatnak, megtanulhatnak különféle helyzeteket kezelni a szüleik nélkül, új barátságok alakulhatnak.

Hány éves kortól ajánlott?

Felmerül azonban a kérdés: vajon mikortól érett rá egy gyermek, hogy egy hetet távol töltsön az otthonától? Hány éves korban lehet már elküldeni „ottalvós” nyári táborba? Pszichológusok szerint erre nincs egyértelmű válasz, ez elsősorban a gyermek személyiségétől függ. Ha az iskola szervezi a tábort, érdemes megbeszélni a pedagógusokkal, ők mennyire tartják alkalmasnak a gyermeket egy ilyen programra. Minden esetben alaposan tájékozódni kell, milyen jellegű a tábor, milyen gyermekek számára szervezik, mik lesznek a programok, kik kísérik a táborozókat stb. Ha valaki még soha nem aludt távol az otthonától, nem szerencsés első alkalommal egy hetes táborba íratni. A táborral kapcsolatos aggodalmak könnyebben leküzdhetők, ha a testvérek, barátok együtt kirándulnak.

„A táborok lehetnek életre szóló emlékek a gyermekek életében, főleg ha néhány dolgot szülőként megfontolunk. A táborozás legyen közös választás, lehetőség! Ne a saját elképzeléseinket kényszerítsük rá a gyermekekre, az inkább az ő érdeklődési körüknek feleljen meg! Továbbá fontos, hogy a tábor illeszkedjen a gyermek fejlettségi szintjéhez is. A napközis táborok hasznosak lehetnek kisebb gyermekeknek, akiknek még nincs tapasztalatuk az idegen helyen alvással. Az ottalvós táborok is lehetnek élvezetesek kisebbek számára is, ha kellőképpen felkészítjük őket, és biztonságban érezhetik magukat” – magyarázta Lelkes Viktória pszichológus.

Közösen válasszunk!

A megfelelő tábor kiválasztásába vonjuk be a gyerekeket is, és a tehetségüknek, érdeklődésüknek megfelelő tevékenységet kínáljunk nekik! Manapság már nemcsak hagyományos táborok vannak, hanem számos speciális foglalkozást is biztosítanak. Egyesek a régészetre, mesékre, színjátszásra, zenére, táncra, mások úszásra és egyéb sportokra, esetleg nyelvtanulásra, lovaglásra, állatok gondozására specializálódnak. A kínálat sokrétű, mindenki találhat magának kedvére valót, egy azonban közös bennük: általában az alsó tagozatos és az attól idősebb korosztályt várják, az óvodás korúakat még nem szokták táborba küldeni. Kényszeríteni azonban senkit sem szabad.

Kik a szervezők?

Ottalvós és napközis tábort elsősorban állami intézmények (szabadidőközpontok, városi szervezetek), polgári társulások (valamilyen speciális csoporttal foglalkozó közösségek, egyházi szövetségek, valamely városrész vagy község mellett működő közösségek) vagy utazási irodák szoktak szervezni. Az utóbbiak drágábbak, az első két csoportba tartozó intézmények előnye, hogy alapítványoktól, az egyes önkormányzatoktól is szerezhetnek támogatást. Némelyik tábor teljesen ingyenes – a szívbetegeknek vagy a Rákellenes Liga támogatásával szervezettekért a betegeknek általában semmit nem kell fizetniük. Egyébként a tábor ára a típusától és attól függ, milyen foglalkozásokat biztosít: a cserkész- és indiántábor olcsóbb, mint a külföldi lektorokkal dolgozó nyelvi tábor. A napközis táborokért elméletileg kevesebbet kérnek, mint az ottalvósakért, bár e téren óriási különbségek vannak városok és a kínált tevékenységek szerint. Pozsonyban az 5 napos napközis táborok ára 50–150 euró között mozog, a kisebb városokban egy picit olcsóbbak.

Read More

Post Comment