Search by category:
Egyéb kategória

Sajó-katasztrófa: a környezetvédelmi tárca hárít, de már tisztul a víz 

Pozsony/Alsósajó |

A környezetvédelmi minisztérium visszautasítja a Szövetség kijelentéseit, miszerint ők lennének az illetékesek a Sajó folyóba ömlő mérgező bányavíz-katasztrófa ügyében. Szerintük továbbra is a gazdasági tárca a kompetens. A gazdasági miniszter, Richard Sulík (SaS) azt állítja, a problémát sikerült elhárítani.

Ahogy arról beszámoltunk, a Sajóba áramló bányavíz beömlési helyszínét lezárták, egy sorompót helyeztek az oda vezető útra. Orosz Örs, a Szövetség politikusa arról beszélt, ezt a környezetvédelmi minisztérium rendelte el. A párt vezetői egy sajtótájékoztató keretében petíciót adtak át a tárcának, amelyben környezeti katasztrófa okozta károk felszámolását követelik. Arról is beszéltek, hogy az eddig tett lépések lényegében nem akadályozták meg, hogy a mérgező anyagok továbbra is a folyóba önöljenek, szerintük a tárca kudarcot vallott. 

A környezetvédelmi minisztérium visszautasította a Szövetség állításait, melyek szerint a tárcát terheli a felelősség a katasztrófa elhárítását illetően. Lapunknak küldött válaszukban azt írják, nekik nincs jogi lehetőségük beavatkozni a bányákban történő folyamatokba, illetve a különböző intézményeik nem is rendelkeznek az ehhez szükséges technikával, szakemberekkel és jogosultságokkal. 

A környezetvédelem hárít 

A minisztérium ezzel együtt is tagadja a Szövetség vezetőinek kijelentéseit, melyek szerint a Sajóba ömlő bányavízzel kapcsolatban nem történt lényeges előrelépés. A tárca azt állítja, már a mérgező bányavíz kiömlésének első napjától kezdve foglalkoznak a problémával, hiszen figyelmeztettek arra, a vonatkozó törvény nem határozza meg, hogy az ügyben a környezetvédelmi, vagy a gazdasági tárca az illetékes. Arról lapunk is beszámolt, hogy a két minisztérium hosszú hetekig egymásra mutogatott, amikor a katasztrófa elhárításáért felelős intézmény megnevezéséről volt szó. A környezetvédelmi tárca most is azt írja, a hozzájuk tartozó intézmények készek minden segítséget megadni az ügyben illetékékes bányahivataloknak, hogy helyreállítsák a keletkezett környezeti kárt, egyben támogatnak minden olyan kezdeményezést, amely a katasztrófa felelősének megállapítására irányul. De azt is elismerik, hogy a bányák törvényben meghatározott környezetvédelmi biztosításának terén az állami intézmények vallottak kudarcot. „A kérdéses sorompó felállítását azonban nem a minisztérium rendelte el” – közölte a környezetvédelmi tárca, és valótlannak nevezte azt az állítást, miszerint az útlezárást azért állították volna fel, hogy elzárják a nyilvánosság elől a szennyeződés beömlési pontját. 

A környezetvédelmi minisztérium az Új Szónak küldött válaszában arról is ír, hogy a gazdasági tárcához tartozó intézmények a napokban fejezik be a bányában azokat a munkálatokat, amelyeknek következtében már most csökkent a kiömlő vízben a szennyeződés mértéke. „A Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat hétfőn vett mintákat a Sajó folyóból” – írja a minisztérium, és hozzáteszik, hogy a helyzet stabilizálódása után megkezdik a Sajó revitalizációját. 

Gazdasági tárca: javul a helyzet 

Sulík a szerdai kormányülés után azt állította, hogy a bányából kifolyó víz már teljesen tiszta, a szakembereknek ugyanis sikerült megjavítania a bánya mélyén lévő vezetéket. „Jelenleg színtiszta víz folyik ki onnan” – mondta a gazdasági miniszter azzal, hogy meg kell nézni, ennek ellenére milyen az elszíneződés mértéke. A környezetvédelmi tárca felvetésére, miszerint meg kell találni a felelőst, Sulík nem akart érdemben reagálni. „Óvatosan kell bánni az ilyen vádakkal” – mondta, és hozzátette, vizsgálatot fognak elrendelni. 

A gazdasági tárca szerint a folyóból vett minták vizsgálata megerősítette, hogy a bányából már tisztább víz folyik a Sajóba. A méréseket rögtön a bányánál végezték, miután a mélyebb rétegekbe folyó vizet a felszínre terelték. A tárca közölte, a vegyi elemzések szerint 80 százalékkal csökkent a Sajóba kerülő víz vas- és egyéb ásványianyag-tartalma. Peter Žitňan, a Vasércbányák állami vállalat (Rudné bane štátny podnik) igazgatója a TASR hírügynökségnek arról beszélt, ezt a trendet a további mérések is igazolni fogják. A minisztérium szerint a bányavizet a múlt csütörtökön sikerült a felszínre terelni, ezért jelenleg már nem mos ki annyi ásványi anyagot az alsóbb rétegekből. 

Németi Róbert, Czímer Gábor

Read More

Post Comment