Search by category:
Egyéb kategória

Több ezer tanár vonul ma utcára, magasabb fizetést követelnek

A pedagógusok, valamint az iskolai dolgozók 10 százalékos béremelést követelnek a mai demonstráción. Elmondásuk szerint ha a körülmények nem javulnak az oktatási intézményekben, annak a gyerekek fogják megfizetni az árát.

A tanárok, valamint szakácsok, gondnokok, egyetemi tanárok és iskolapszichológusok az ország minden részéből eljönnek a tüntetésre, hogy kifejezzék régóta tartó elégedetlenségüket.

Szerdán mintegy tízezer iskolai dolgozó érkezik a Pozsonyban meghirdetett demonstrációra, az érintett oktatási intézmények többségében igazgatói szünetet rendeltek el.

Amennyiben a tanárok munkakörülményei nem javulnak, az oktatás minősége is csökkenhet, várhatóan jövőre 3500 pedagógus hiányozhat majd a rendszerből.

Hetek óta zajlanak a tárgyalások a béremelésről, ám a pénzügyi és az oktatási miniszter közötti konfliktus miatt nem tudnak a dolgok előrehaladni.

Igor Matovič (OĽaNO) a dohányra, az alkoholra és a szerencsejátékokra kivetett magasabb adókból fedezné a fizetésemelést, a koalíciós partner SaS, illetve az oktatási tárcavezető, Branislav Gröhling (SaS) azonban ellenzi az ötletet.

A tiltakozás délután fél háromkor kezdődik az SNP téren, ahol egyórás programot terveznek, ezt követően a tanárok a parlament épülete elé vonulnak.

(tvnoviny)

Read More

Post Comment