Search by category:
Egyéb kategória

Becslések szerint 5500–6000 ukrajnai menekült tartózkodik jelenleg Kassán

Az ukrajnai háború kitörése óta több mint 100 ezer menekült haladt át Kassán. Becslések szerint jelenleg 5500–6000 menekült tartózkodik a városban. Az önkormányzatnak problémát jelent a hosszú távú foglalkoztatásuk és a lakhatásuk megoldása – áll az Ukrajnából érkező menekülthullámmal kapcsolatos helyzet alakulásáról szóló jelentésben, amelyet csütörtöki ülésén hagyott jóvá a városvezetés.

Több mint 40 ezer ember vette igénybe a Vörös csillag (Červená hviezda) uszodában működő segélyközpont szolgáltatásait, és közel 10 ezer elszállásolt személyt regisztráltak a központban. A város más szálláshelyein eltöltött éjszakák száma több mint 8200. Május végéig 4013 menekültet regisztráltak ideiglenes szálláshelyeken Kassa területén.

„Az Ukrajnából érkező menekülteket segítőknek mintegy 500 ezer euró értékben sikerült adományokat, humanitárius és egyéb segítséget gyűjteniük. Ezzel önkormányzati és állami forrásokat takarítottak meg, és hozzájárultak a menekültek általános helyzetének javításához” – áll a jelentésben.

Február 26. és március 14. között a járási hivatal 70 560 euró értékben térítette meg a város használati és higiéniai cikkekkel, ágyak, élelmiszer megvásárlásával, az elszállásolással és a személyszállítással kapcsolatos költségeit. A város vezetése összesíti az Ukrajnából érkező menekültek tömeges beáramlása miatti vészhelyzet idején végzett munkával kapcsolatos egyéb kiadásait. A március 15. és április 30. közötti időszakban a kiadások összege megközelítőleg 200 ezer euró volt.

Az önkormányzat meglátása szerint egyes ukránok bizonytalanok az elhelyezkedést illetően, mert abban reménykednek, hogy hamarosan hazatérhetnek. Tekintettel az ukrajnai helyzet alakulására, ez jelenleg valószínűleg nem reális – fogalmaz a jelentés.

A dokumentum összeállítói felhívják a figyelmet, hogy június 30-án megszűnik az a lehetőség, hogy a menekülteket a kassai kollégiumokban helyezzék el, valamit a lakhatási támogatás folyósítása is.

Read More

Post Comment