Search by category:
Egyéb kategória

Sulík: Akár 59 százalékkal is nőhet a gáz ára jövőre

A háztartások számára 34, vagy akár 59 százalékkal is nőhet a gáz ára – jelentette be Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter.

Alacsonyabb összeget fizetnek majd azok, akik augusztus végéig négy évre kötnek szerződést a Szlovák Gázművekkel (SPP), ellenben nagyobb növekedésre számíthatnak azok, akik csak egy évre kötnek szerződést.

„Ha az ügyfél négy évre köt szerződést, a gáz ára 20 százalékkal nő, ehhez jön az infláció, amely 12 százalékos” – tette hozzá. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi, 43 eurós megawattóránkénti árról 57 euróra nő a gáz ára. Ezt követően, a szerződés idejére a gáz ára csak az inflációnak megfelelően drágul majd.

A másik lehetőség, ha annak reményében, hogy a gáz ára idővel jelentősen csökken majd, egy évre köt szerződést. Ebben az esetben azonban a gáz ára 42 százalékkal nő majd, és még ehhez jön az infláció – magyarázta.

A tárcavezető várakozásai szerint az infláció a következő két-három évben 12 százalékon marad, a négyéves szerződési időszak végén pedig hat százalékra csökken.

(Denník N)

Read More

Post Comment