Search by category:
Egyéb kategória

Felére csökkent az Oroszországból érkező gázszállítás

Oroszország értesítette a Szlovák Gázműveket (SPP) a földgázszállítások felére csökkentéséről, méghozzá a pénteki naptól kezdődően.

Az SPP már a hét elején is a tervezettnél alacsonyabb mennyiségű orosz gázszállítmányt regisztrált, azonban a csökkenés nem volt ennyire jelentős, mint ma – közölte a Szlovák Gázművek igazgatója, Richard Prokypčák.

Tegnap az SPP arról tájékoztatott, hogy a Gazprom Export információi alapján a gázszállítás körülbelül 30 százalékkal lesz alacsonyabb, jelenleg viszont már 50 százalékos a kiesés.

Egyelőre nem befolyásol minket a készletek felére csökkenése. Azzal a valós kockázattal viszont számolnunk kell, hogy teljesen leáll a gázszállítás

– mondta Prokypčák.

Az SPP igazgatója hozzátette, az a célja, hogy a háztartásokat és az ipart ne érintse a kiesés. Kiemelte: a vállalat folytatja a gáztartályok feltöltését július 10-ig, ezáltal Szlovákia megbirkózhat a következő fűtési szezonnal.

Szlovákia gáztározóiban jelenleg az ország éves fogyasztásának közel egyharmadát kitevő gázmennyiség van tárolva. A rendelkezésre álló adatok szerint ez az egyik legjobb arány az Európai Unióban.

(Denník N, hn)

Read More

Post Comment