Search by category:
Egyéb kategória

Első magyar katolikus családnap a nyitrai Kálvária zarándokközpontban

Nyitra |

Nyitrai, érsekújvári és komáromi térségbeli családok, szülők, nagyszülők, nevelőszülők és gyerekek látogattak el a megyeszékhelyre, hogy részt vegyenek az Első Magyar Katolikus Családi Napon, melyet a Kálvária zarándokközpont területén rendeztek meg. Többször is szó volt arról, hogy manapság sokan elfordulnak a hagyományos keresztény családi értékrendtől, de látván a tömeget, nem ez volt az érzésünk. 

Az önkéntesek és a különféle gyerekfoglalkozásokat tartó cserkészek között szép számmal akadtak érsekújvári segítők is.

Találkoztunk a zarándokközpont árnyas fái között érsekújvári járásbeli nagykéri családokkal, Kürtről is érkeztek nevelőszülők apró gyerekekkel, de képviseltették magukat a komáromi járásbeli Keszegfalváról is keresztény családok. Kiváló hangulat uralkodott a központban, ahol a reggeli Babaringató foglalkozásokat Danczi Mónika tartotta, majd a lévai Ketten együttes tagjai léptek színpadra, Göbő Anna és édesapja Göbő Sándor, akik megzenésített versekkel szórakoztatták a közönséget. Ingyen lángost kaptak a legkisebbek a szervezők jóvoltából és a felnőtteket szőgyéni kemencés lepénnyel várták.

Családi játékok tették teljessé a napot, bemutatkoztak a Szent György Lovagrend Zoboralji apródai, és volt lehetőség lovagolni, vadmadarat simogatni.

Az önkéntesek és cserkészek vezetésével kézműves foglalkozásokat tartottak, de agyagozhattak is a gyerekek. Akadtak látogatók, akik felmentek a kálváriadombra, hogy imádkozzanak és gyönyörködjenek a kilátásban. Nagy volt az érdeklődés Dr. Papp Miklós görög katolikus pap, erkölcsteológus, egyetemi oktató előadása és könyvei iránt, aki a család értékéről és nehézségeiről tartott előadást, és hangsúlyozta, mindig legyen ideje a házasfeleknek egymásra, illetve arra, hogy kimutassák a másik iránti szeretetet és tiszteletet, mert a gyermek csak az ilyen jó példából tanulhat.

Ne részesítsék a házasfelek előnyben a többieket, vagy a hivatásukat, ne tartsák fontosabbnak az anyagi javak megszerzését, mert mindennél előbbre valóbb a családdal töltött értékes, minőségi idő. Dr. Csókay András nemzetközi hírű magyar idegsebész a feleségével, Altay Danielával érkezett a zarándokhelyre, előadását izgatottan várták a jelenlévők. Az előadó beszélt a saját kapcsolatáról, arról, hogy nagyon fiatalon ismerte meg a feleségét, és sokféle megpróbáltatáson kellett átesniük. Arra kérte a jelenlévőket, ne adják fel. Az orvosi hivatása is más jelentőséget kapott, egyfajta kegyelmi állapottá vált, amikor Istent beengedte szívébe. A szentségi házasságban is így van, Istennel együtt ketten vannak hármasban. Ismerjék meg előbb a házasulandók a társuk lelkét, értékrendjét, érzelmi világát, majd ezt követően a testi örömöket.

Gyónási lehetőségre is volt alkalom a zarándokközpont kertjében, valamint lelki tanácsadásra. Az előadásokat követően szentségimádást tartottak. Rózsafüzér vásárlásával támogathatták a családi nap résztvevői a zarándokközpont templomfelújításának a mielőbbi befejezését. A vendégek körében találkoztunk Bárdos Gyulával, a Csemadok országos elnökével, Csenger Tiborral, Nyitra megye alelnökével, valamint Török Andrással, a felvidéki Mária Út kiépítésével foglalkozó Via Mariae polgári társulás vezetőjével, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség Cserkésztanácsának volt elnökével. Az ünnepi főpapi szentmisén közreműködött a galántai Kodály Zoltán Daloskör, Józsa Mónika karnagy vezetésével.

Fazakas Zoltán Márton csornai premontrei apát celebrálta a szentmisét, és Judák Viliam nyitrai megyéspüspök megáldotta a magyar családokat, néhány kedves szót magyar nyelven is intézve a hívekhez. Arra kérte a magyar katolikus családokat, gondoskodjanak arról, hogy legyen utánpótlás a helyi papi szemináriumban, van hely a magyar fiatalok számára, szükség papokra a magyarok lakta területeken.

A rendezvényt az Ifjú Szivek Táncszínház ünnepi műsorával zárták. A szervezők közül többen is hangsúlyozták, hogy remélhetőleg nem ez volt az utolsó nagyszabású találkozó a magyar keresztény családok számára. 

Zeman István egyházjogász, egyetemi tanár, a zoborvidéki magyar ajkú katolikus híveket összefogó jeles személyiség volt a rendezvény ötletadója és szervezője. A szentmisét élő adásban közvetítette a Mária Rádió Mirjam.  

Read More

Post Comment