Search by category:
Egyéb kategória

Heger: Szlovákia diplomáciai erőfeszítései megtérülnek

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő szerint Szlovákia diplomáciai erőfeszítései megtérülnek, az pedig, hogy az Európai Bizottság javasolja Ukrajna tagjelölti státuszát, az egész szabad Európának jó hírt jelent.

A miniszterelnök szerint Szlovákia egy tervezetet készített elő Ukrajna számára, amelyben meghatározzák, hogyan kell az országnak közelednie az Európai Unióhoz.

„Szlovákia ebben a témában az európai peloton élére állt, mert nagyon jól tudtuk, hogy a hősies ukrán népnek ezekben a nehéz időkben fényre van szüksége a háborús alagút végén” – írta Heger a Facebookon közzétett bejegyzésben.

„Sok találkozón vettem részt, és sok telefonhívást folytattam miniszterelnökökkel és államfőkkel, hogy bemutassam és elmagyarázzam a víziónkat. Elmondtam nekik, hogy Ukrajna EU-tagságával mindannyian nyerünk. Több biztonságot, de gazdasági lehetőségeket is. És ez különösen igaz Szlovákiára, hiszen szomszédosak vagyunk Ukrajnával” – tette hozzá a miniszterelnök.

Heger a bejegyzésben „demokratikus szomszédnak” nevezte Ukrajnát, amellyel Szlovákia jó kapcsolatot ápol, és amelynek a nehéz időkben sem fordít hátat. Hozzátette, Ukrajna hatalmas gazdasági potenciállal rendelkezik, amely a jelenünk és a jövőnk számára is egyaránt előnyös.

„Az Európai Unión belül tehát sikerült eloszlatnunk a félelmeket, és szolidaritással helyettesíteni azokat. Hiszen jól emlékszünk a mečiarizmus ellen vívott harcunkra, és arra, mennyi erőt merítettünk abból, hogy egy demokratikus és virágzó Európa részeivé szerettünk volna válni. És ez a szabad Európa nem fordít hátat nekünk” – véli Heger.

Read More

Post Comment