Search by category:
Egyéb kategória

Befogják a városi galambokat és jó messzire szállítják őket

Vágsellye |

Több városi épület tetejére helyeznek ki ősszel galambcsapdákat, hogy a galambok nagy részét befogják, és távolabbi erdőbe szállítsák. A szakértők javaslata szerint az őszi hónapokban kell elvégezni a madarak befogását, mert olyankor nehezebben jutnak élelemhez, és könnyen csapdába csalhatók.

Vágsellyén már egy jó ideje küzdenek azzal, hogy túlszaporodtak a galambok, ezért a városi hivatal munkatársai kapcsolatba léptek a Vadszárnyak (Divé krídla) Polgári Társulással, amely már több térségbeli településen oldotta ezt a problémát. A kalitkákat, amelyekbe a galambok be tudnak jutni, de képtelenek onnan kiszabadulni, rendszeresen ellenőrzik. Koller Erika, a városi hivatal szóvivőjének tájékoztatása szerint a befogott galambokat néhány száz kilométerrel arrébb, erdős területen engedik ki, ahonnan már nem tudnak visszatalálni a városba. A társulás tagjai a városban található galambok mintegy nyolcvan százalékát tervezik ilyen módon befogni és elszállítani. Két lakóház tetejére helyeznek ki kalitkákat a sétányon, továbbá az Építő utcában, a Poplar épületére és a Vágkirályfai úton lévő épületre. Még az sem kizárt, hogy később további csapdákat helyeznek ki a városban. A lakosok több alkalommal tettek panaszt a városházán elhullott galambok miatt, legutóbb a reneszánsz kastély melletti lakóház járdájánál találtak galambtetemet. A város a rágcsálók elszaporodása ellen is harcol a kétszáz szemétgyűjtő konténer környékén, ahová a bekerített állóhelyekre mérget szórnak ki. A kerítés mindenütt biztonságos, így a kutyák és a macskák nem juthatnak hozzá. Érsekújvárban is gondot okoz a galambok túlszaporodása. Egy alkalommal a városi rendőrök segítségét kérték a lakosok, mert galambok költöztek be egy városközponti lakásba. A rendőrök madártetemeket és töménytelen mennyiségű galambpiszkot találtak a szobákban. Tárva hagyta az ablakokat az eladásra szánt ingatlan tulajdonosnője, ezért költöztek be a kéretlen albérlők. Fennállt a fertőzés veszélye a galambpiszokkal, illetve az elhullott madarakkal való érintkezés során. Andrej Vajzer érsekújvári állatorvos az eset kapcsán elmondta, a városi galambok számos fertőző betegséget hordoznak. A madárürülék mintegy hatvan fajta fertőző betegséget hordozhat. Ezek közül a legveszélyesebbek a gombás betegségek, amelyek megtámadhatják az ember légzőszerveit, idegrendszerét, vírusos agyhártyagyulladást is okozhatnak. Fennállhat a szalmonella fertőzés veszélye is, baktériuma megtalálható a madárürülékben, amely ha szétporlad, akkor a széllel, vagy a szellőző berendezéseken át tovább terjedhet. Egyes vírusok terjesztéséért azok a szúnyogok felelősek, melyek fertőzött galambokkal érintkeztek.

Érsekújvárban a főtér környékén is nagy rajokban szállnak a galambok, akad, aki eteti őket, mások úgy érzik, „zaklatják” őket a madarak. Az önkormányzat a városháza épületének tetejére galambok elleni riasztó tüskéket szerelt fel néhány évvel ezelőtt.

Read More

Post Comment