Search by category:
Egyéb kategória

Korčok: Az S3 csoportban Ukrajna támogatására és közös értékeinkre fogunk építeni

Ivan Korčok szlovák külügyminiszter hétfőn Brüsszelben tárgyalt cseh és osztrák kollégájával, Jan Lipavskýval és Alexander Schallenberggel annak apropóján, hogy a slavkovi hármak (S3) csoportban Szlovákia veszi át a soros elnökséget.

 „Csehországgal és Ausztriával vallott közös értékeinkre akarjuk építeni az S3-as szlovák elnökséget. Ukrajna támogatására fogunk összpontosítani, és ebben segítségére leszünk az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Csehországnak is. Konstruktív és Európai megoldásokat akarunk találni” – jelentette ki Korčok.

A slavkovi hármak elnevezésű regionális együttműködést Csehország, Ausztria és Szlovákia hozta létre 2015-ben. Szlovákia 2022. július 1-től 2023. június 30-ig tölti be az S3-ak soros elnöki posztját.

Pozsony |

Pénteken Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter megbeszélést folytatott kollégájával, a Vatikán államközi kapcsolatokért felelős titkárával, Paul Richard Gallagher érsekkel. A tárgyalás során a tárcavezető kiemelte, külpolitikai prioritásaik közösek: a párbeszéd, a tolerancia és a multilateralizmus megerősítése, a humanitárius segítségnyújtás, a gyengébbek védelme, valamint a radikalizmus, a szélsőségesség és az antiszemitizmus elleni küzdelem a legfőbb cél.

Szlovákia tudatában van annak, hogy a világban élő rászorulók humanitárius szükségletei megnövekedtek, ezért 2021-ben több mint ötszörösére, összesen 6,9 millió euróra növelte a külföldön nyújtott anyagi humanitárius segítségnyújtás volumenét az előző évhez képest. Ma mindkét ország humanitárius erőfeszítései az ukrajnai háborúra összpontosulnak – mondta Korčok.

A miniszter köszönetet mondott a vallási szervezeteknek a menekültek ellátásában nyújtott segítségükért.

Egy ilyen mértékű válságot keleti határainkon nem lehetne kezelni az egész társadalom összefogása nélkül

– emelte ki.

Az ukrajnai orosz agresszióval kapcsolatban Ivan Korčok hangsúlyozta, „nem tartjuk a konfliktus reális megoldásának azt a békét, amelyet Ukrajnára kényszerítenének, és amely nem tartaná tiszteletben a nemzetközileg elismert határokat. Erőfeszítéseinknek Ukrajna háború utáni újjáépítésére kell fókuszálniuk, amely magában foglalja az uniós tagjelölti státuszt is.”

Read More

Post Comment