Search by category:
Egyéb kategória

Sólymos László: Tisztességtelen versennyel vádolni a Károly Egyetemet még akkor is túlzás, ha erre J. Budaj vetemedik

Alább változtatás nélkül közöljük Sólymos László volt környezetvédelmi miniszter, a Szövetség Országos Tanácsának elnökének levelét.

Sólymos László: Tisztességtelen versennyel vádolni a Károly Egyetemet még akkor is túlzás, ha erre J.Budaj vetemedik

Ján Budaj tegnap egy televíziós vitában „machinációval” vádolta meg a prágai Károly Egyetemet. Sólymos László korábbi környezetvédelmi miniszter elhatárolódik Ján Budajnak a neves prágai felsőoktatási intézményt elmarasztaló kijelentéseitől, aki azt állítja, hogy a barnamedve-állomány felmérésére irányuló projekt „botrányos” az erre kiírt versennyel „pedig nem volt minden rendben.”

A jelenlegi környezetvédelmi miniszter furcsa kijelentései már nem lepnek meg. Hiszen mindenki számára világos, hogy aki a medvét vegetáriánusnak tartja, az nem egészen látja át a nagyragadozókkal kapcsolatos kérdéseket. De egy megbecsült és elismert külföldi tudományos intézmény elmarasztalása azért enyhén szólva még akkor is elfogadhatatlan, ha J.Budajról van szó” – jelentette ki Sólymos László, a Szövetség Országos Tanácsa elnöke, korábbi környezetvédelmi miniszter.

Sólymos szerint a projekt azért tart sokáig, mert a DNS-minták gyűjtése és elemzése időigényes és bonyolult eljárás. A környezetvédelmi minisztériumnak viszont éppen ennek a módszernek köszönhetően rövid időn belül releváns és szakmailag megkérdőjelezhetetlen adatai lesznek.

A környezetvédelmi miniszter mandátuma felét már kitöltötte. A négyéves ciklus első két évében elsősorban az előző választási időszakban elindított projektek eredményeivel dicsekedett. Ezek közül csak párat említenék. A PET-palackok és a fém italdobozok betétdíjas rendszerét előkészítő jogszabály, a nemzeti parkok hangsúlyosabb védelmét biztosító természetvédelmi törvény módosítása, de a környezetvédelmi rendőrség is az előző választási időszakban valósult meg. Itt lenne az ideje, hogy az utódom az ezt követő két év alatt elvégzett munka eredményéről is beszámoljon” folytatta Sólymos

A korábbi miniszter szerint utódja erre a listára nem lehet büszke. Elmondása szerint Ján Budaj minisztersége alatt leállt a Csallóköz ivóvízvédelme, ténylegesen egyetlen veszélyes hulladéklerakatot sem számoltak fel, a vereknyei veszélyeshulladék-lerakó helyreállítását úgy állították le, hogy nem kínáltak helyette más megoldást. A minisztérium és a tárca irányítása alá tartozó intézmények rosszul működnek. Hogy milyen állapotok uralkodnak a tárcánál, mi sem mutatja jobban, mint az, hogy képtelenek biztosítani a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet zavartalan működéséhez szükséges anyagi forrásokat.

Ján Budaj egyszerűen nem tud megbirkózni a rá váró feladatokkal, s ennek a környezetvédelem látja kárát. Ahelyett, hogy folyamatosan másokat hibáztat, a megoldásokra kellene összpontosítania. Főleg azokra, amelyekre a természetnek, az országnak égető szüksége lenne” – zárta gondolatait Sólymos László.

A környezetvédelmi miniszter a tegnapi televíziós vitában ismét bizonyította, mennyire nem látja át azt a területet, amelyért felelősséget vállalt. Mindeddig a korábban elindított projektek befejezésével foglalatoskodott.

Kétéves munkájának eredménye az EU szemszögéből pedig egy per, amelyet a környezetvédelmi tárca tétlenségének és hozzá nem értésének „köszönhetően” a légszennyezettség miatt indítottak Szlovákia ellen.

Read More

Post Comment