Search by category:
Egyéb kategória

Elégedetlenek vagyunk a demokráciával

Brüsszel |

A lakosság 67%-a elégedetlen a demokrácia működésével –
derül ki az Eurobarométer legújabb felméréséből. A közvélemény-kutatás szerint nemcsak hazai szinten vannak kifogásaink a demokráciával szemben, de az Európai Unió demokratikus jellegével sem vagyunk kibékülve.

A felmérés szerint az uniós tagállamok közül Szlovákia polgárai a legkevésbé elégedettek a demokráciával. A megkérdezettek 67%-a mondta azt, elégedetlen a demokrácia működésével, miközben az uniós közvélemény jóval pozitívabb – csupán a válaszadók fele nincs megelégedve a demokráciával a saját országában. Szlovákia esetében az előző évi adatokhoz képest (56%) növekszik az ellenérzés – míg tavaly tavasszal Bulgária, Szlovénia, Horvátország és Görögország is rosszabbul állt nálunk, addig mára már Szlovákia hozzáállása a legnegatívabb az egész EU-ban. Úgy tűnik, a jövőt illetően sem vagyunk derűlátóak – a megkérdezettek 62%-a szerint rossz irányba mennek a dolgok Szlovákiában. Ebben a kategóriában a harmadik helyezést értük el Görögország és Horvátország mögött. A hazai viszonyok mellett az unió helyzetét sem értékeljük pozitívan, a közvélemény-kutatás résztvevőinek többsége (53%) elégedetlen az EU-ban működő demokráciával. Az egész közösséget tekintve csak Görögország látja kritikusabban a helyzetet – 60%-uk elégedetlen a demokrácia működésével.

A háború hatása

Az eredményre hatással lehet az is, hogy felkészületlennek érezzük magunkat a háború következményeire – az energiaárak emelkedésére csupán a szlovákiai válaszadók 17%- a áll készen. Az uniós átlag ennek több mint kétszerese (40%), s nagyon hasonló arány figyelhető meg az élelmiszerárak emelkedésére vonatkozóan is. A válaszadók közel fele úgy véli, a háború miatt már romlott az életszínvonala, s várhatóan ez jövőre sem lesz másként. További 43% egyelőre nem érezte meg az életminőség csökkenését, de számít rá. A másik oldalon viszont csak 6% gondolja azt, hogy a háború nem lesz negatív hatással az életére.

Szkeptikus hangulat

A többség (57%) azonban egyetért azzal, hogy a szabadság és a demokrácia védelmének prioritásnak kell lennie, még akkor is, ha ez negatívan befolyásolja az árakat és a költségeket.

Szlovákiában minden ötödik személy pozitívan látja Oroszországot, ami az uniós átlag kétszeresének felel meg. Az összes válaszadó 10%-a tekint pozitívan Oroszországra. Az Amerikai Egyesült Államok esetében azonban fordított trendet tapasztalunk – a hazai átlag 35%, az uniós arány pedig 58%. A Moszkva elleni gazdasági szankciókat az uniós közvélemény 80%-a támogatja.

A felmérés készítői rákérdeztek arra is, jónak tartják-e az EU-tagságot. Ősszel a megkérdezettek 39%-a válaszolt igennel, mostanra minimális változás állt be (41%). Ez az eredmény azonban csak az utolsó helyre volt elég a rangsorban. Az összes válaszadó kétharmada jó dolognak tartja az uniós tagságot. Az EU lakosságának 52%-a szerint az unió pozitív imázzsal rendelkezik, ami az őszi adatokhoz képest 3 százalékpontos emelkedést jelent. Az elemzés szerint a tagállamok többségében jobbára pozitív benyomással van az unió a polgárokra, akad azonban 3 kivétel: Görögország, Ausztria és Szlovákia, ahol a semleges nézőpont érvényesül.

Az adatgyűjtésre április 19. és május 16. között került sor, 27 tagországból 26 578 személy véleményére voltak kíváncsiak.

(ba, Euractiv)

Read More

Post Comment