Search by category:
Egyéb kategória

Rendkívüli reggeli gyors indítását kéri Párkány polgármestere az államvasutak vezérigazgatójától

Párkány |

Eugen Szabó polgármester sürgeti a párkányi vasútállomás tájékoztató rendszerének megjavítását, felújítását, továbbá, hogy magyarul és angolul is tájékoztassák az utasokat a hangosbeszélőn.

A napokban zajló vasúti mizéria kapcsán Párkány polgármestere kéréseket és javaslatokat tartalmazó levelet írt a Szlovák Államvasutak (ŽSR) vezérigazgatójának. Eugen Szabó levelében úgy fogalmaz, az utóbbi időben komoly mértékben romlott a vasúti szolgáltatások és a tájékoztatás színvonala. Ez éppen most, az üdülési idény beköszöntével súlyos gondokat okoz a párkányi vasútállomáson, a vasút jó hírét tépázza meg, de rossz fényt vet magára a városra is.

A jelenlegi állapot szégyenletes

A polgármester épp ezért sürgeti a hónapok óta működésképtelen, régi Pragotron elektronikus rendszer cseréjét, valamint szorgalmazza, hogy az államvasutak addig is, átmeneti megoldásként javítson az utastájékoztatás színvonalán. Értem, hogy az anyagi eszközök hiánya, pótalkatrészek beszerezhetősége és a közbeszerzések szabályai miatt ez nehézkes, gondot okoz, de – ha csak átmenetileg is -, sürgősen megoldást kell találni az utastájékoztatásra és fel kell készülni az elektronikus rendszer alapvető cseréjére“ – fogalmaz  levelében a polgármester.

Szabó szerint a párkányi állomás hangosbeszélője érthetetlen, a hangminőség silány, ha pedig épp egy motorvonat gördül be bármelyik peronhoz, egyetlen szót sem érteni az információkból. A polgármester továbbá szorgalmazza, hogy Párkányban angolul és magyarul is kommunikáljanak az utasokkal, egyrészt, mert a város lakosságának 68 százaléka magyar anyanyelvű, az élénk idegenforgalom pedig sok külföldit és üdülővendéget is vonz ide, azokat is, akik vonattal utaznak Budapestre.

Rendkívüli reggeli gyors

A 280-as számú EC Metropolitan gyorsvonat, ami eddig reggel hat óra negyvennégy perckor indult Párkányból Pozsonyba, a Magyarországon bekövetkezett földcsuszamlás miatt csak Rajkán keresztül jár, pedig Párkányból rengetegen utaztak vele munkába, iskolába. Eugen Szabó polgámester épp ezért azt kéri a vezérigazgatótól, hogy ilyen esetekben a vasút indítson Párkányból Pozsonyba egy reggeli, rendkívüli gyorsot, ami kiváltja a már most is  nagyon hiányzó reggeli EC vonatot. Párkány polgámestere szerint nem csak a városnak, de a körülbelül 40 ezer embert magába foglaló régiónak is roppant fontos a vasúti közlekedés. Már csak azért is, mert Párkány regionális és turisztikai központ, de a járási székhelytől, Érskeújvártól messze van, ötven kilométerre, a kórházak és a fontosabb hivatalok, iskolák is nehezebben elérhetőek.

Az Eugen Szabó által felsorolt gondok zömét szerkesztőségünk a múlt héten az államvasutak szóvivőjének is jelezte, de ő több napi késéssel csak lakonikusan válaszolt. Azt a vasúttársaság is elismerte, hogy az elektronikus tájékoztató táblák nem működnek Párkányban, mert a javításukra nincs pénz. De hogy mikor fognak működni és miért nincs többnyelvű, köztük magyar nyelvű tájékoztatás, arra egyáltalán nem reagáltak.  Mostani cikkünk készültekor a ZSSK twitter-fiókjában, a rendkívüli hírek közt az szerepelt, hogy a 280 –as számú EC gyors Magyarország területéről forgalomelterelés és földcsuszamlás miatt 107 percet késik.

Read More

Post Comment