Search by category:
Egyéb kategória

Lengyelország 450 millió euró kölcsönt vesz fel az ukrajnai menekültek megsegítésére

Lengyelország 450 millió euró kölcsönt vesz fel az Európa Tanács Fejlesztési Bankjától (CEB) az Oroszország indította háború miatt Ukrajnából elmenekültek megsegítésére – közölte a strasbourgi székhelyű Európa Tanács pénteken.

Az Európa Tanács varsói keltezésű közleményében arról tájékoztatott, hogy a CEB által jóváhagyott, minden idők legnagyobb hitele támogatni fogja a lengyel kormányt abban, hogy kezelni tudja az ukrajnai háború elől menekülők tömeges beáramlását, elhelyezését és hosszútávú megsegítését.

Lengyelország eddig több mint 4 millió ukrajnai menekültet fogadott be, főként nőket, gyermekeket és időseket – írták.

Közölték továbbá, hogy a hitel nagysága jól mutatja az Európa Tanács Fejlesztési Bankjának elkötelezettségét amellett, hogy hatékonyan támogassa Lengyelországot a példátlan gazdasági és társadalmi kihívás leküzdésében. A hitelt úgy alakították ki, hogy kielégítse a lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek és az őket befogadó közösségek változó szükségleteit, bevonva mind a kormányzati intézményeket, mind pedig a civil társadalmat – írták.

A CEB-hitelből finanszírozott ideiglenes támogatást több mechanizmuson keresztül fogják nyújtani, amelyet kormányzati szervek, önkormányzatok és a civil társadalmi szervezetek koordinálnak majd. A támogatás az egyszeri megélhetési juttatásokra, a lakhatási, a havi rezsikiadások költségeinek fedezésére, valamint az egészségügyi ellátásra és a gyermekekkel járó kiadásokra, köztük az oktatás biztosítására összpontosít – tették hozzá.

Read More

Post Comment