Search by category:
Egyéb kategória

Egyre népszerűbb a szabadtéri strandolás Szímőn és Kamocsán

Szímő/Kamocsa |

Ma már nincsenek olyan természetes vízterületek Nyitra megyén belül az érsekújvári térségben, ahol engedélyezett a fürdőzés, ezért sokan a Vág folyó partján próbálnak felfrissülni a nyári hónapokban.

A tikkasztó hőségben csak a szomszédos komáromi járásbeli Kaván, vagy a Vág holtágánál lévő Apáli fürdőhelyen mártózhatnak meg a pihenni vágyók, a járás területén néhány éve már a Nagysuránynál található Tona tó sem szolgál hivatalos fürdőhelyként, és tilos a fürdőzés a városban lévő bányatavakban. Fizetős fürdőhely, korszerű szolgáltatásokat kínáló termálfürdő akad bőven a térségben, például Párkányban, Bellegszencsén, az érsekújvári Emil Tatárik Strandon, vagy a tardoskeddi fürdőben, vagy a szomszédos járásban Naszvadon. Azok, akik a természetes fürdőzést részesítik előnyben, Kamocsára, az Oázis kempingbe veszik útjukat. Sátorhelyet bérelhetnek, vagy karavánnal is érkezhetnek a kirándulók, engedélyezett a tűzrakás és magukkal hozhatják négylábú kedvenceiket is. Az egésznapos felnőtt belépőjegy három euró, a gyerekjegy egy euró ötven cent. Vannak büfék, szociális helyiségek zuhanyozókkal. Ingyenes a WIFI-szolgáltatás és feltölthetik a mobiltelefonjukat. A Vág partját hosszú sávban homokszőnyeg borítja, a kapuk a hét minden napján tárva vannak 8-től 22 óráig. A kempingben rendszeresen koncerteket, motoros találkozókat szerveznek, és idén kamarajelleggel, de ismét együtt főzőcskézhetnek a nemzetközi gasztronómiai fesztivál baráti csapatai. Június 24-én Škoda-grill partit tartottak az autósoknak. A csupán néhány kilométerre lévő Szímőn az önkormányzat nem kerített el területet, ingyen fürödhetnek a lakosok és a községbe látogatók. Itt is szépséges homokföveny borítja a Vág partját, ahol idén több frissítős standot is felállítottak és szemétgyűjtő kukákat helyeztek ki. Bób János, Szímő polgármestere elmondta, büszkék az új mólóra, örömmel tölti őket el, hogy kánikula idején csaknem ezren pihennek a folyónál, parkolójegyet sem kérnek. Egyetlen gondjuk, hogy a községnek saját költségen kell takarítani a fegyelmezetlen kirándulók után. Hiába helyeznek ki több kukát, egyesek a figyelmeztetés ellenére, továbbra is a homokban felejtik a poharakat és az ételmaradékot. Szímőn rendszeresen nyári alkotótáborokat és ifjúsági táborokat tartanak, a gyerekeket már a tavaly beszerzett bőgőscsónakon viszik vízitúrákra, izgalmas madárlesre és a tágabb környék felfedezésére. Szímő és Mosonszolnok az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alapjától kapott támogatást erre a célra. Szívesen szerveznek vízitúrákat kisebb csoportoknak is, az érdeklődők jelezhetik szándékukat a községi hivatalban.

Az együttműködésnek köszönhető az a csereprogram, melynek keretében a szímői gyerekek Mosonszolnokra kirándulnak, ottani kortársaik pedig a Vág partján töltik szünidő egy részét augusztus folyamán.

Read More

Post Comment