Search by category:
Egyéb kategória

Matovič győzedelmeskedett az inflációellenes csomagjával, Čaputová és a média súlyosan leszerepelt

Juraj Hrabko elemző szerint a családoknak szánt segélycsomag, amely nemrég ment át a parlamenten, nem hasonlítható össze a szomszédos országok kormányai által bevezetett inflációellenes támogatásokkal.

A kormánykoalícióban a kapcsolatok megromlása valószínűleg folytatódik, konszolidációra nem kerül majd sor, és várhatóan növekedni fog az öntörvényű szavazatok száma, így olyan parlamenti szövetségek – úgynevezett likvid többségek – alakulhatnak ki, amelyekre korábban senki sem számított – véli Juraj Hrabko.

Amennyiben mégis megtörténne a konszolidáció, a koalíció 88 képviselővel nyugodtan tovább működhetne.

Hrabko szerint a jóváhagyott csomag csak eltartott gyermekes családoknak nyújtott segítségnek tekinthető, és nem hasonlítható össze a szomszédos államok által nyújtott inflációellenes támogatásokkal.

Politikai szempontból azonban egyértelmű győzelmet aratott Igor Matovič pénzügyminiszter, akinek a szavazás során sikerült az egész OĽaNO parlamenti klubot egyesítenie – tette hozzá.

Čaputová elnök asszony vesztett, mindazokkal együtt, akik nem szavazták meg a törvényt. Ezenkívül a média is vereséget szenvedett, hiszen arra késztette a képviselőket, hogy törjék meg a vétót

– mondta az elemző.

Ugyanakkor figyelmeztetett, még nem biztos, hogy a jóváhagyott módosítások 2023. január 1-jétől hatályba lépnek, mivel az államfő Alkotmánybíróság elé viszi a törvényt, így még lesz idő arra, hogy felfüggesszék a hatályosságát.

(hn, tasr)

Read More

Post Comment