Search by category:
Egyéb kategória

Turistaszezon előtt dráguló üzemanyagárak

Aki úgy döntött, hogy idén a saját autójával vagy motorbiciklijével vág neki a nyaralásnak, annak alaposan bele kell nyúlnia a pénztárcájába. Az üzemanyagárak már most is újabbnál újabb csúcsokat döntögetnek, a turistaszezon felpörgésével párhuzamosan azonban tovább romolhat a helyzet.

A nyári turistaszezonra rendre megugrik az üzemanyagok iránti kereslet, ami az árakon is meglátszik. A Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly januárban például a 95-ös benzin literje 1,20, a gázolajé 1,07 euróba került, ami 2021 júliusára a benzin esetében 1,41, a gázolaj esetében 1,25 euró körüli szintre ugrott. A 95-ös benzin az idei évet azonban már eleve az 1,46-os, a gázolaj pedig az 1,37-es szinten indította, miközben a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság negatív következményein az ukrajnai háború tovább rontott.

Jana Glasová, a 365.bank elemzője szerint az Európai Unió által elfogadott, Oroszországgal szembeni olajembargó hatására még jobban elszálltak a kőolajárak. A Szlovákia számára is mérvadó északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti (159 liter) ára az elmúlt év végi 70 dollárral szemben jelenleg 110 és 120 dollár között ingadozik, röviddel a háború kitörését követően azonban 133 dollárra is felszökött, ami alig 10 dollárral maradt el a 2008-ban mért történelmi csúcstól. Mindezt figyelembe véve, azon sem csodálkozhatunk, hogy a benzin.sk üzemanyagportál legfrissebb adatai szerint a 95-ös benzin országos átlagára az elmúlt napokban már meghaladta az 1,91, a gázolajé pedig az 1,89 eurót. Ez ráadásul csak az átlag, így például a nagyobb társaságok kúthálózatain ennél is magasabb árakkal találkozhatunk. Glasová szerint a nyári turistaszezon felpörgésével és az uniós energiaellátási problémák növekedésével párhuzamosan az elkövetkező időszakban további drágulásra kell felkészülnünk, az idei nyári turistaszezon az autósok számára így minden eddiginél drágább lehet.

Amíg a 95-ös benzinre és gázolajra bevezetett 480 forint/literes magyarországi hatósági árat a külföldiek is igénybe vehették, a Magyarországgal határos régiókban élők legalább ezzel spórolhattak. Mára azonban az említett áron már csak a magyar forgalmi engedéllyel és magyar rendszámú autóval rendelkezők tankolhatnak, míg a külföldieknek piaci áron adják az üzemanyagot. A holtankoljak.hu pénteki adatai szerint a 95-ös benzin átlagos literenkénti piaci ára Magyarországon nagyjából 770, a gázolajé 830 forint volt. Egyes kutakon az előbbiért azonban a 800, a gázolajért pedig a 862 forintot is elkérték. Ha 400 forint/eurós árfolyammal számolunk, a 95-ös benzin átlagára Magyarországon 1,93 euró, így nagyjából ugyanannyiba kerül, mint Szlovákiában. A gázolaj piaci átlagára Magyarországon ezzel szemben 2,08 euró, vagyis drágább, mint nálunk.

Read More

Post Comment