Search by category:
Egyéb kategória

Újabb lakástakarék fagyasztja be a tevékenységét

Pozsony |

A ČSOB Lakás-takarékpénztár július 1-jétől már nem köt új lakás-takarékpénztári szerződéseket az ügyfeleivel. A lakásvásárlás és -felújítás finanszírozása iránt érdeklődőket a ČSOB Bankhoz irányítják.

„A ČSOB Lakás-takarékpénztár meglévő ügyfeleit nem érinti a változás, és a már megkötött szerződéseiken sem módosítunk” – nyilatkozta Anna Jamborová, a ČSOB Bank szóvivője. Szerinte a gyakorlatban ez azt fogja jelenteni, hogy július 1-jétől már új lakástakarékossági szerződést sem lehet kötni és áthidaló hitelt sem lehet igényelni a ČSOB Lakás-takarékpénztárnál. „Azok, akik lakásépítés és -felújítás finanszírozásán gondolkodnak, vagy csak a pénzüket szeretnék befektetni, a ČSOB bármelyik fiókjában érdeklődhetnek a lehetőségekről” – tette hozzá Jamborová, aki szerint a ČSOB Lakás-takarékpénztár azon ügyfeleinek, akik már megkötötték a szerződésüket, nem kell semmit tenniük, mivel számukra semmi sem változik, miközben a betétjeik a betétvédelmi törvény értelmében továbbra is 100 ezer euróig védettek.

A szlovák lakástakarék-piacot hosszú évekig három szereplő uralta. Az Első Lakás-takarékpénztár (PSS) 1992-ben, a Wüstenrot Lakás-takarékpénztár (eredetileg VÚB-Wüstenrot Lakás-takarékpénztár néven) 1993-ban, a ČSOB Lakás-takarékpénztár 2000-ben jött létre. A Wüstenrot már tavaly nyáron bejelentette, hogy a továbbiakban nem köt új szerződéseket, és nem folyósít áthidaló hiteleket sem. „A lakás-takarékpénztári piac az elmúlt évtizedben jelentősen megváltozott, különösen az állami támogatás és az így megtakarított pénzeszközök felhasználhatósága szempontjából. Ebben jelentős szerepet játszott a kamatpiac alakulása is, amely a banki termékeket részesítette előnyben a lakás-takarékpénztáriakkal szemben” – mondta Daniel Kollár, a ČSOB vezérigazgatója. Az Első Lakás-takarékpénztár ugyanakkor semmilyen megszorításokat nem tervez, és a társaság szerint még nő is az ügyfeleinek a száma. (mi, TASR)

Read More

Post Comment