Search by category:
Egyéb kategória

Bulgária kiutasít hetven orosz diplomatát és nagykövetségi dolgozót

Bulgária kiutasít hetven orosz diplomatát és nagykövetségi dolgozót – jelentette be kedden a szófiai külügyminisztérium.

Az orosz diplomatáknak július 3-ig kell elhagyniuk Bulgáriát.

A bolgár külügyi tárca indoklása szerint Oroszországnak csökkentenie kell szófiai nagykövetsége létszámát, hogy arányban legyen a moszkvai bolgár képviselet létszámával.

„Az első ok a kölcsönösség… a második pedig az orosz tisztségviselők tevékenysége, amelyet az illetékes bolgár hatóságok összeegyeztethetetlennek találtak a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezménnyel” – olvasható a bolgár külügyi tárca állásfoglalásában.

Kiril Petkov ügyvivő bolgár miniszterelnök kedden azt állította, hogy az érintett diplomaták „kapcsolatban álltak az orosz hírszerzéssel és a bolgár érdekek ellen tevékenykedtek”.

Bulgária egyébként az ukrajnai hadművelet nyomán már kiutasított március elején tíz orosz diplomatát.

„Döntésünk nem az orosz nép ellen irányul. De ha idegen kormány Bulgária belügyeibe akar beavatkozni, akkor annak megfelelően fogunk eljárni” – hangoztatta Petkov, akinek kisebbségi kormánya alig egy hete bukott meg bizalmatlansági indítvány következtében.

Petkov kijelentette, hogy létfontosságú a bolgár hírszerzés működése. Mint mondta, az orosz diplomaták a bolgár társadalmi egységet próbálták aláásni.

Az ország 2021 áprilisa óta most valószínűleg a negyedik parlamenti választás felé halad.

Read More

Post Comment