Search by category:
Egyéb kategória

Heger nem árulta el, lesz-e kormányátalakítás a koalíció fenntartása érdekében

Pozsony |

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő meg akarja őrizni a kormány egységét és a négyes koalíciót. Erről újságíróknak nyilatkozott kedden, arról nem beszélt, hogy ennek érdekében tervezi-e a kabinet átalakítását.

„Számomra egyetlen forgatókönny létezik – egy stabil kormány” – szögezte le. A legnagyobb problémát az egymás közti kommunikációban látja, egyúttal felelősségre intette a koalíciós partnereket annak kapcsán, hogy az SaS Országos Tanácsa rövidesen rendkívüli ülést tart, az OĽaNO pedig elnökségi ülést.

Szerinte a Ján Budaj (OĽaNO) környezetvédelmi és Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter leváltásáról szóló keddi parlamenti szavazás megmutatta, hogy a koalíció képes az összetartásra.

A Samuel Vlčan (OĽaNO-jelölt) földművelési miniszter elleni bizalmatlansági indítvány kapcsán Heger megjegyezte, a szerdán (június 29.) várható szavazás előtt még összeül és állást foglal a kormány. Vlčan leváltását a Smer indítványozta. Heger elmondta, ha elégedetlen lenne valamelyik miniszterével, ő kezdeményezné a lecserélését. Egyúttal emlékeztetett a földművelési tárca botrányaira a Smer kormányzása idején.

A helyzet azután éleződött ki ismét a kormánykoalícióban, hogy a parlament június 22-én megtörte Zuzana Čaputová elnöki vétóját és újra megszavazta Igor Matovič pénzügyminiszter ún. infláció elleni csomagját.

Az SaS ezt követően az ellenzékkel és a fasisztákkal való szövetkezéssel vádolta meg Matovičot, aki ugyanezzel vágott vissza. Matovič újabb támadásai nyomán az SaS ismét távol maradt a koalíciós tanács üléseiről, az OĽaNO pedig a kormánykoalíció szétverésével vádolta meg a liberális pártot. Az SaS ezután kezdett beszélni a kormányból való távozásról, bár azt is hangsúlyozta, szeretné folytatni a munkát.

Matovič békülésre szólította fel Sulíkékat, az SaS azóta még nem árulta el, mit tesz. Anna Zemanová, az SaS frakcióvezetője a hétvégén azt mondta, nem akarnak kilépni a kormányból. A párt kedden bejelentette, hogy július 6-án rendkívüli ülést tart az SaS Országos Tanácsa. Az OĽaNO viszont már a hétvégére rendkívüli elnökségi ülést hívott össze.

Read More

Post Comment