Search by category:
Egyéb kategória

Másodfokúra emelték a riasztást – Heves vihar tart felénk

Néhány járásban másodfokúra emelték a riasztást.

Délután két órától másodfokú viharriasztás lép érvénybe a Breznóbányai, a Poltári, a Nagyrőcei, a Rimaszombati, a Gölnicbányai, a Rozsnyói és az Iglói járásban. 

A meteorológusok figyelmeztettek, hogy a kiadós eső miatt átmenetileg megemelkedhet a kisebb folyók és patakok vízszintje, esetleg pincéket, aluljárókat önthet el a víz. A szél ágakat törhet le, tetőket bonthat meg, a jégeső pedig kárt tehet a növényekben. 

Emellett Besztercebánya, Kassa, Eperjes és Zsolna megyében este hét óráig továbbra is elsőfokú riasztás van érvényben. „A viharokat rövid, heves záporok kísérhetik. Fél óra alatt akár 20–30 mm mennyiségű csapadék is lezúdulhat, a széllökések sebessége pedig helyenként elérheti a 65–85 km/órát” – figyelmeztetnek a meteorológusok.

Mutatjuk, hol és mire számíthatunk.

Szombaton az ország területének középső és keleti részein viharokkal kell számolni. A déli-délkeleti régiókban folytatódik a kánikula, a levegő hőmérséklete helyenként akár 34 Celsius-fokig is emelkedhet – tájékoztatott a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ).

Az elsőfokú viharriasztás Besztercebánya, Kassa, Eperjes és Zsolna megyét érinti. „A viharokat rövid, heves záporok kísérhetik. Fél óra alatt akár 20–30 mm mennyiségű csapadék is lezúdulhat, a széllökések sebessége pedig helyenként elérheti a 65–85 km/órát” – figyelmeztetnek a meteorológusok. A viharok következtében átmenetileg megemelkedhet a kisebb vízfolyások vízszintje, a víz eláraszthatja a pincéket és az aluljárókat. A figyelmeztetés délelőtt 11 órától este 19 óráig marad érvényben.

A Gyetvai, a Korponai, a Losonci, a Poltári, a Nagyrőcei, a Rimaszombati, a Nagykürtösi, a Zólyomi, a Gölnicbányai, a Kassai, a Kassa-vidéki, a Nagymihályi, a Rozsnyói, a Szobránci, a Tőketerebesi, a Lévai, a Homonnai, a Szinnai és a Varannói járásban szombat délután 13 órától délután 17 óráig elsőfokú hőségriasztás lesz érvényben. Akár 34 fokig is emelkedhet a hőmérséklet. „A magas hőmérséklet potenciális veszélyt jelent az emberi szervezet egészséges működésére, a fizikai aktivitásokra, valamint növeli a tűz keletkezésének kockázatát is” – figyelmeztetnek a meteorológusok.

(SHMÚ)

Read More

Post Comment