Search by category:
Egyéb kategória

Német külügyminiszter: háború elleni biztosítékokra van szükségük a kisebb országoknak

A nemzetközi közösség segíteni fog abban, hogy Oroszország ukrajnai hadműveletének következményei ne destabilizáljanak más országokat – jelentette ki csütörtökön Annalena Baerbock német külügyi tárcavezető Baliban, a világ legfejlettebb és legnagyobb feltörekvő gazdaságait tömörítő G20 csoport külügyminisztereinek találkozóján.

Hangsúlyozta: ha az államoknak megengednék, hogy megtámadják szomszédjaikat, akkor egyetlen kis ország sem tudhatná magát biztonságban.

„Nemcsak nekünk, európaiaknak kérdés, hogy miként kezeljük a brutális háborút Ukrajnában, mindez ugyanis a nemzetközi jogok, illetve a kisebb és közepes országok védelméről is szól” – emelte ki a német diplomácia vezetője.

„A kisebb nemzetek szorosan nyomon követik, hogy a nemzetközi közösség elfogadja-e azt, ha egy erősebb állam elfoglalja szomszédját. Amennyiben megengedjük ezt, egyetlen kisebb országnak sem lesznek békés álmai” – fogalmazott Baerbock.

Az Oroszország indította háborúról szólva kijelentette, hogy nemcsak Ukrajnát sodorta katasztrófába, de „az egész világot teljesen felbolygatta”. Mint mondta, azért utazott európai partnereivel Balira, hogy világossá tegyék: nem engedik át Oroszországnak a nemzetközi porondot. A globálisan fenyegető élelmezési válságról szólva hozzátette: nem fogják engedni, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök káoszba döntse a világot.

Baerbock közölte azt is, hogy a G20 hivatalos pénteki egyeztetésein a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport (G7) képviselői a megszokottól eltérően nem terveznek bilaterális megbeszéléseket Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. „Aki a nemzetközi békerendet bombázza, az ne számítson arra, hogy kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokról tárgyalnak vele” – tette hozzá a német miniszter. Németország látja el a G7 soros elnökségét.

Szintén Balin rendezik meg november 15-én és 16-án a G20-at alkotó országok csúcstalálkozóját. Több vezető mindazonáltal már jelezte, hogy nem vesz részt rajta, ha Putyin is ott lesz.

Read More

Post Comment