Search by category:
Egyéb kategória

Sulík szerint működne a kisebbségi kormány, Matovič háttéralkut lát

Pozsony |

Az SaS ultimátuma ellenére sem szűnt meg a nyilvános üzengetés Richard Sulík gazdasági miniszter és Igor Matovič pénzügyminiszter között.

Richard Sulík a múlt héten bejelentette, az SaS felmondja a koalíciós szerződést, és csak akkor hajlandóak maradni a Heger-kormányban, ha annak Igor Matovič nem lesz a tagja. A miniszterelnöknek szeptember 1-ig adtak időt a helyzet rendezésére. Az SaS vezetője szerint már képtelenség együtt dolgozni az OĽaNO elnökével.

Pozsony |

Az SaS miniszterei benyújtják lemondásukat, ha Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő augusztus végéig nem dolgozza ki a koalíciós szerződés új változatát. Richard Sulík kijelentette, Igor Matovič (OĽaNO) nem maradhat tovább a kormány tagja. Az OĽaNO elnöksége még a liberális párt döntése előtt leszögezte: nem váltják le a pénzügyminisztert és az előrehozott választást sem támogatják.

Mérföldkőhöz érkezett a koalíció – Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter és Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter kapcsolata olyannyira megromlott, hogy a liberális párt rendkívüli Országos Tanácsot hívott össze, ahol a miniszterekkel és parlamenti képviselőkkel közösen arról döntöttek, távoznak-e a kormányból, illetve milyen feltételek mellett tudják elképzelni a négyes koalíció további működését. A két párt vezetője közötti ellentétek már a választási időszak elején is megmutatkoztak, az utóbbi hónapokban azonban egyre jobban fokozódott a feszültség. Sulíkéknál akkor telt be a pohár, amikor június 22-én az ún. inflációs csomagot az elnöki vétó megtörésével fogadták el, amihez a szélsőséges képviselők hozzájárulására volt szükség. Az SaS azzal vádolta az OĽaNO-t, hogy lepaktált az ellenzékkel és a fasisztákkal, Matovič azonban elutasította, hogy szövetséget kötött a fasiszta képviselőkkel, s azzal gyanúsította Sulíkot, hogy a kormány szétverésén dolgozik. A liberális párt képviselői tiltakozásként nem jártak a koalíciós tanács üléseire, ahol a koalícióval kapcsolatos legfontosabb kérdéseket vitatják meg az egyes pártok. Matovič folytatódó vádaskodása olaj volt a tűzre – a liberális párt főnöke úgy döntött, átértékelik, van-e értelme a kormánykoalíciónak, és június 28-án bejelentette, kibővített felállásban fog ülésezni a párt Országos Tanácsa. Hangsúlyozta, folytatni szeretnék a munkát, de olyannyira elfajult a helyzet, hogy nincs értelme úgy tenni, mintha minden rendben lenne.

Matovič maradna

„Azt gondolom, hogy új pénzügyminiszterre lenne szükségünk” – jelentette ki Marián Viskupič (SaS) a parlament pénzügyi bizottságának elnöke múlt héten a Denník N-nek adott interjúban. Bár az SaS tagjai az ülés előtt nyilvánosan nem mondták ki, milyen követeléseket fogalmaznak meg, a kiszivárgott információk arra utaltak, Eduard Heger (OĽaNO) ultimátumot kaphat: szeptemberben leváltja Matovičot a pénzügyminiszteri posztról, vagy az SaS kiszáll a koalícióból.

Matovič Sulíkkal egy napon közölte, az OĽaNO elnöksége is megvitatja a jelenlegi helyzetet, azt azonban nem árulta el, mikor kerül sor a testület ülésére. Végül július 6-án tárgyaltak, s egy drámai hangvételű levélben szólították fel az SaS-t, hogy folytassák a közös munkát – még azelőtt elutasították a Matovič menesztésére irányuló ultimátumot, mielőtt az hivatalosan is megszületett volna.

Zsarolva kérlelés

Az állásfoglalásban felsorolják az elért sikereket – a különböző reformokat, stabil külpolitikát és a bűnüldöző szervek „megtisztítását”. „Véget vetettünk a »saját embereink« politikának, és végre mindnyájan egyenlők vagyunk a törvény előtt” – írják, majd hozzáteszik, nem egyedül érték el ezeket a sikereket, hanem az SaS-szel közösen, úgy, hogy közben az ellenzék által terjesztett gyűlölettel és propagandával is meg kellett küzdeni. Emlékeztetnek, egy évvel ezelőtt eleget tettek a koalíciós partner kérésének, és leváltották Marek Krajčít az egészségügyi minisztérium éléről, valamint Matovič helyett Heger vette át a kormányfő szerepét. „Ma ismét az OĽaNO elnökének távozását kérik a kormányból. A kérésük ellentétes a koalíciós szerződéssel és az OĽaNO nem ért egyet vele, s biztosan nem fog az előrehozott választásra szavazni” – olvasható a nyilatkozatban. Ezt követően felróják a 10 évvel ezelőtti kormány megbuktatását, s figyelmeztetnek: még egy kormány szétverése még súlyosabb következményekkel járna, mint 2012-ben, Robert Ficóhoz és Peter Pellegrinihez ugyanis csatlakoznának a Republika párt fasisztái is. „Katasztrófába taszítják az országot” – vélik. „Térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz, tartsanak velünk, és hozzuk meg az emberek megsegítését szolgáló fontos döntéseket” – zárta a párt arra utalva, hogy több az, ami összeköti őket, mint az, ami elválasztja. Az elnökség nyilatkozatát Heger egy videóüzenetben is felolvasta.

Fico szelleme

A kormányülés után az SaS tagjai nem nyilatkoztak a délutáni tanácskozással kapcsolatban. Veronika Remišová (Za ľudí) hangsúlyozta, két ember közötti személyes ellentétekről van szó, amire az a megoldás, ha mindketten észhez térnek és normálisan kezdenek viselkedni. Úgy véli, a négyes koalíciónak van értelme, a kormány szerinte probléma nélkül működik. Hangsúlyozta, az SaS tagjai arról döntenek, hogy egy év múlva ilyenkor Fico vagy Pellegrini lesz a miniszterelnök, Robert Kaliňák a belügyminiszter, Milan Mazurek pedig az oktatásügyi miniszter. „Azt kívánom a kollégáknak, hogy a döntésnél ne a személyes ellentétekre gondoljanak, hanem Szlovákiára” – jegyezte meg a közösségi oldalon.

Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter leszögezte, kiállnak pártfőnökük mellett, akinek leváltását nem támogatják. Kiemelte, jelenleg nem lát jobb alternatívát Szlovákia számára, és fontosnak tartja a külpolitikában tanúsított stabilitást, ezért óva intett attól, hogy elhamarkodott ultimátumokkal álljon elő az SaS. Naď szerint fontos, hogy átgondoltan cselekedjenek és hideg fejjel hozzanak döntést. Véleménye szerint megoldást jelenthet, ha a koalíciós tanács ülésein szűkebb körben, korlátozott témákról tárgyalnak majd.

Reform a békéért

Heger hétvégén jelentette be, hogy a koalíciós tanács üléseinek megreformálásával csillapítaná a kedélyeket. Részleteket nem közölt, de nem megerősített információk szerint csak a pártelnökök és a kormányfő venne részt a tárgyaláson – jelenleg több képviselő is jelen van a testület ülésén, ami Grendel Gábor szerint is gyakran felesleges félreértésekhez vezet. A heti rendszerességet felváltaná a havi egyszeri tanácskozás, illetve azokról a témákról egyeztetnének csak, melyeket a kormányfő terjeszt a tanács elé. „Szlovákia történetének legnehezebb időszakát éli. Ez nem a kormány megbuktatásának ideje” – jelentette ki Heger a kormány szerdai ülését követően, majd hozzátette, reméli, hogy az SaS a maradás mellett dönt.

Ultimátum

Az SaS politikusait nem hatotta meg az OĽaNO nyílt levele sem – Sulík szerint Matovičcsal képtelenség tovább kormányozni. A rendhagyó Országos Tanács után kijelentette, felmondják a koalíciós szerződést, és azt várják a kormányfőtől, hogy egy új javaslattal áll elő, mely alapján Matovič nem lesz a kabinet tagja. A párt elnöke kritikával illette Matovič „atombombáit” és a felelőtlen gazdálkodását. A konkrét feltételekről valószínűleg jövő héten tájékoztatják Hegert, ha augusztus végéig nem meneszti Matovičot a kormányból, akkor az SaS miniszterei benyújtják lemondásukat. Gyimesi György (OĽaNO) az ultimátum kapcsán a közösségi oldalán azt írta: „Sulík épp megdöntötte a harmadik kormányt, amelyben részt vett”.

Kettejük viszonya korábban sem volt felhőtlen, a sajtón keresztüli nyilvános üzengetés mindig is jellemző volt a két miniszterre, és ez az ultimátum bejelentése után sem változott.

Matovič megszólalt

Matovič egy ideig ugyan hallgatott, de szombaton már közzétett egy bejegyzést a közösségi oldalán, melyben azt állította, Sulík szeptember elsejétől kész megbuktatni a harmadik kormányt is, amelyben szerepet vállal. A pénzügyminiszter a bejegyzésben továbbá azt fejtegette, miért tartja hazugságnak a gazdasági tárcavezető azon állításait, hogy a családtámogatási programmal felforgatták az államkasszát, ráadásul a javaslatot a fasiszták segítségével fogadták el a parlamentben. Matovič állítja, az 1,2 milliárd eurós csomagot teljes egészében sikerült fedezniük, Sulík pedig állítólag azt mondta neki, hogy nem fogják a koalíciós szerződés megszegésének tekinteni, ha az ellenzék segítségével fogadják el a javaslatot. A pénzügyminiszter az SaS ultimátuma mögött egy titkos háttéralkut lát.

„Biztosan van mögötte egy magasabb szintű játszma, amiről egyikünk sem tud. Egy megállapodás valakivel, akinek rendkívül kedvező lesz, ha az SaS megdönti a harmadik kormányát is”

– írta az OĽaNO vezetője.

Kisebbségi kormány

Sulík vasárnap részt vett a TA3 hírtelevízió délelőtti vitaműsorában, ahol elmondta: az, hogy az SaS elhagyja a koalíciót, nem azt jelenti, hogy megbuktatják a kormányt. A gazdasági miniszter el tudja képzelni, hogy a választási időszak végéig kisebbségi kormányzást folytat a Heger-kabinet. Megjegyezte, ez a parlamenti szavazások során sem feltétlenül jelentene gondot Matovičéknak, hiszen már bebizonyították, hogy szükség esetén milyen jól együtt tudnak működni a fasisztákkal. Sulík továbbá elmondta, az ellenzékből is hajlandóak lennének megszavazni azokat a kormányjavaslatokat, amelyek értelmesek és elősegíthetik az ország működését. Az SaS elnöke úgy véli, a következő parlamenti választásra csak 2024-ben, a jelenlegi kormány hivatali idejének lejárta után kerül sor, és ekkor is ő szeretné vezetni az SaS-t, valamint a párt listáját. A gazdasági tárcavezető kitért arra is, hogy az új koalíciós szerződésre vonatkozó követeléseiket hétfőn küldik el Hegernek. Matovič leváltása mellett követelni fogják a közalkalmazottak, az egészségügyi dolgozók és a tanárok bérének rendezését is.

Read More

Post Comment