Search by category:
Egyéb kategória

Biden az Egyesült Államok és Mexikó közös kihívásának nevezte a migráció kezelését

Joe Biden amerikai elnök kedden Mexikó és az Egyesült Államok közös kihívásának nevezte a migráció kezelését Andrés Manuel López Obrador mexikói elnökkel tartott washingtoni megbeszélése során.

Az amerikai kormány azon dolgozik, hogy legális beutazási lehetőségeket biztosítson a migránsok számára – hangsúlyozta Biden a Fehér Házban.

A két vezető találkozóján a vízumkérdés is terítékre került. Mexikóból egyre többen dolgoznának az Egyesült Államokban, miután nagy a munkaerőhiány, a latin-amerikai országban pedig pang a gazdaság. Éppen ezért az elmúlt években jelentősen nőtt az illegális határátlépők száma. Az amerikai határőrség májusban mintegy 70 ezer mexikóit tartóztatott fel a határon.

López Obrador hangsúlyozta: a mexikóiak „tisztességes munka reményében” mennek az Egyesült Államokba, nem azért, hogy bűncselekményeket kövessenek el. Rámutatott: az Egyesült Államoknak szüksége van a bevándorlókra, mert az országnak munkásokra van szüksége. Arra kérte Washingtont, hogy rendezze az Egyesült Államokban élő és dolgozó mexikóiak státuszát, és a vízumkiadás bővítésével tegye lehetővé a mexikói és közép-amerikai szakemberek számára a legális munkavállalást.

A mexikói elnök megjegyezte: lát lehetőséget arra, hogy Mexikóváros és Washington tovább mélyítse kapcsolatát az Egyesült Államok, Mexikó és Kanada közti háromoldalú kereskedelmi megállapodáson (USMCA) belül. Hangsúlyozta, hogy bizonyos vámtarifákat akár azonnal fel lehetne függeszteni.

A mexikói államfő kedd reggel Kamala Harris amerikai alelnökkel egyeztetett, akit Biden megbízott a közép-amerikai migráció kezelésére irányuló erőfeszítések koordinálásával.

Ez volt a második alkalom, hogy López Obrador személyesen találkozott Bidennel. Úgy volt, hogy López Obrador júniusban jelen lesz az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) Los Angeles-i csúcstalálkozóján. Végül azonban távolmaradásával tiltakozott az ellen, hogy az Egyesült Államok kizárta Kubát, Venezuelát és Nicaraguát az eseményről.

Read More

Post Comment