Search by category:
Egyéb kategória

Fülek évi 200 ezer eurótól esik el lakosságának csökkenése miatt

Fülek (Losonci járás) évente körülbelül 200 ezer eurótól esik el amiatt, mert csökken a város lakossága. A személyi jövedelemadókból származó bevételek csökkenése mellett a magas energiaárak további gondot jelentenek az önkormányzatnak – tájékoztatott Klaudia Mikuš Kovácsová, a város szóvivője.

A népszámlálási adatok alapján 2011 óta 10 500-ról 9860 főre csökkent Fülek lakosainak száma. Az önkormányzat szerint ennek két fő oka az elöregedő lakosság és az elvándorlás. A lakosság fogyása miatt a következő ciklustól például csökkenteni kellett az önkormányzati képviselő-testület létszámát, de sokkal nagyobb gondot jelentenek a csökkenő bevételek.

„2023-ban körülbelül 200 ezer euróval kevesebb bevétele lesz a városnak a jövedelemadókból. Egy választási ciklus alatt ez 800 ezer euró, ami egy komolyabb beruházási projekt összegének felel meg. Ez jókora érvágás a városi költségvetés számára, és hatással van a további fejlődési lehetőségekre” – jelentette ki Agócs Attila polgármester.

Emellett a növekvő energiaárak máris hatással vannak a város gazdálkodására. „Csak a gáz árának emelkedése miatt a tervezettnél 300 ezer euróval magasabbak lesznek a kiadásaink” – tette hozzá Agócs. A projektek kivitelezését pedig a dráguló építkezési alapanyagok és az egyre drágább szolgáltatások nehezítik.

Az önkormányzat kritizálja a pénzügyminisztérium úgynevezett családtámogatási és infláció elleni törvénycsomagját is, a polgármester szerint ha életbe lép a törvény, már ősszel súlyos anyagi gondjai lesznek az önkormányzatnak. „Veszélybe kerül a város működése, azzal kell majd foglalkoznunk, hogy egyáltalán tudunk-e fűteni és világítani, nem pedig azzal, hogy milyen fejlesztésbe vágjunk bele” – jegyezte meg Agócs.  

Read More

Post Comment