Search by category:
Egyéb kategória

Heger leszögezte, kormányfőként az a célja, hogy együtt maradjon a koalíció

Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök felszólította az SaS-t, lépjen egyet hátra. Leszögezte, miniszterelnökként az a célja, hogy együtt maradjon a négyes koalíció. Richard Sulík, az SaS elnökének keddi nyilatkozatára reagált így a kormányfő, Sulík ugyanis kijelentette, hogy az SaS már nem tagja a koalíciónak. 

„Fennáll a veszélye, hogy megismétlődik a múltban elkövetett végzetes hiba, amikor Iveta Radičová kormánya összeomlott, mert nem szavazta meg az európai mentőcsomagot. A csomag mégis átment, Robert Fico pedig ezután egyedül kormányzott. Ennek az lett a következménye, hogy felszámolta a jogállamiságot, és milliárdokkal lopta meg a lakosságot. Ma a történelem megint megismételheti önmagát. A maffia az ajtóban vár, ne nyissunk ajtót neki” – reagált Heger. Sulíknak Igor Matovič pénzügyminiszterrel, az OĽaNO elnökével folytatott vitája szerinte ahhoz vezethet, hogy visszatér Robert Fico (Smer) és „ikertestvére” Peter Pellegrini (Hlas).

Sulík keddi sajtónyilatkozatában közölte, pártja miniszterei részt vesznek a szerdai kabinetülésen. Leszögezte, a liberálisok abban érdekeltek, hogy a jelenlegi kormány a ciklus végéig folytassa munkáját, de a koalíciós szerződés átdolgozását követelik, Sulík szerint ugyanis többször is megsértették a szerződést. Ha a partnerek nyitottak rá, az SaS kész tárgyalni.

Az SaS a múlt héten felmondta a koalíciós szerződést, az új szerződés kidolgozását augusztus végéig várja, továbbá azt a feltételt szabta, hogy Igor Matovič távozzon a kormányból. Ha ez nem teljesül, az SaS négy minisztere benyújtja a lemondását. Az OĽaNO visszautasítja a Matovič távozására vonatkozó feltételt. Matovič szerint a liberálisok szeptemberben megbuktatják a kormányt. Az SaS szerint azonban lemondásuk nem jelenti a kormány bukását, előrehozott választást vagy a koalíció szétesését.

Read More

Post Comment